Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Bruselj migrantska kriza večerja kritika vojska meja

Četrtek, 18. 2. 2016, 7.55

8 let

Slovenija je žrtev Avstrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Pri patruljiranju na zeleni meji se je v sodelovanje s policijo danes vključilo tudi okoli sto pripadnikov Slovenske vojske, ki pa nimajo pooblastil za izvajanje policijskih nalog.

Vojaki so se v varovanje zelene meje vključili na območjih policijskih uprav Koper, Novo mesto, Celje in Maribor. Kot je pojasnil predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Simon Korez, so se na teren odpravili v organiziranih mešanih patruljah, sestavljenih iz dveh vojakov in policista. Tovrstne naloge so vojaki po njegovih navedbah opravljali tudi do zdaj, in sicer po potrebi in v manjšem številu, danes pa so prvič na terenu v tolikšnem številu.

Vojska kmalu s policijskimi pooblastili Pripadniki Slovenske vojske bodo v prihodnjih dneh predvidoma dobili tudi dodatna pooblastila. Vlada je namreč po sredini seji v DZ že poslala predlog za začetek izvajanja člena 37.a zakona o obrambi, ki vojski omogoča dodelitev izjemnih pooblastil. Matični odbor DZ naj bi predlog obravnaval v petek, DZ pa bo o njem predvidoma odločal v začetku prihodnjega tedna.

Slovenija je žrtev Avstrije "Splošen konsenz je bil, da je Slovenija žrtev Avstrije," so včerajšnjo razpravo voditeljev držav na balkanski begunski poti v Bruslju povzeli viri pri EU ter izpostavili "bojazen, da bo enostranski odločitvi Avstrije, ki gre proti vsemu, kar so poskušali doseči s sodelovanjem na Zahodnem Balkanu, v nekaj dneh sledila humanitarna kriza". Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem gostil večerjo, je po navedbah virov po večerji poklical avstrijskega kanclerja Wernerja Faymana in mu to tudi povedal.

Balkanske države se vidijo zlasti kot tranzitne Tudi drugi viri pri EU so poudarili, da se je večerja izkazala za še koristnejšo zaradi avstrijske odločitve ter da je bil namen srečanja izmenjati informacije, zagotoviti usklajevanje in ustvariti zaupanje med državami v regiji pri spoprijemanju z migracijsko krizo. Pogovori so po navedbah drugih virov pokazali, da se države v regiji vidijo zlasti kot tranzitne, da nočejo postati ciljne in da se bodo odzivale na odločitve sosed. "Dogovorile so se, da se bodo izogibale enostranskim dejanjem in izboljšale usklajevanje," so dodali.

Cerar kritičen do severne sosede Kritičen ton do Avstrije je potrdil tudi slovenski premier Cerar: "Po izjavah predstavnikov evropskih institucij ukrepi Avstrije niso doživeli odobravanja, vendar so po drugi strani dejstvo, ki ga mora Slovenija upoštevati. "Slovenija se je morala na to dejavno odzvati. V prihodnjih dneh bo dosledno spoštovala schengenski režim in bistveno omejila oziroma zaostrila merila za humanitarni vstop migrantov oziroma beguncev v Slovenijo, je pojasnil premier.

Ne spreglejte