Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
18.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 18.33

7 let, 12 mesecev

Semolič ponovno posvaril pred referendumom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delavci niso krivi za krizo, katere bodo največja žrtev, je v slavnostnem nagovoru na tradicionalnem delavskem srečanju v Opatjem selu dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

"Slovenska vlada pripravlja spremembe zakonodaje, mi se bomo temu uprli, ne le z demonstracijami pač pa tudi z referendumom. Zato bo potrebno okrepiti duh uporništva," je dodal Semolič. "Delavci bi si zaslužili vlado, ki jim je naklonjena" Po Semoličevih besedah bi si delavci zaslužili vlado, ki je bolj naklonjena delavcem in ne toliko kapitalu, je še poudaril Semolič. "Mi vemo, da ni kapitalizma brez kapitala, vendar tudi ni kapitalizma brez delavcev. Kapital nima duše, nima srca, delavci pa ga imajo, zato imajo pravico do boljšega življenja," je nadaljeval predsednik sindikalne centrale.

To, kar nas druži z zgodovino, s prvimi praznovanji delavskega praznika, je po Semoličevem v tem, da nobena delavska pravica ni bila nikoli podarjena, ampak se je bilo zanjo potrebno boriti: "Nobena delavska pravica tudi ni večna, zato je prav, da ob prvem maju izrečemo opozorila do tistih, ki imajo oblast in moč, ki lahko najbolj usodno zaznamujejo življenje delavcev v današnjem času."

"Delavci živijo težko, upokojenci v siromaštvu, mladi ne dobijo dela" Semolič je opozoril, da je življenje delavcev danes težko, veliko število upokojencev pa živi v siromaštvu, "mladi, ki bi radi delali, pa ne morejo dobiti kvalitetnega dela. Glavni problem je v tem, da tisti, ki imajo v Sloveniji moč in oblast, se teh problemov ne lotevajo dovolj učinkovito."

"Vlado imamo tudi zato, da ščiti v prvi vrsti delavke in delavce in upokojence. To je prva, temeljna zahteva svobodnih sindikatov," je še poudaril Semolič. Vendar pa sta trenutno dva vladna projekta, ki sta po njegovem vredna obsojanja, in sicer spremembe zakona o delavskih razmerjih ter pokojninska reforma.

"Če bo treba, se združimo v boju za pravičnost" "Kako si to upajo predlagati, ker vemo, da je večina delavcev že sedaj zgaranih in komaj dosežejo vse sedanja pogoje za upokojitev. Novih pa sploh ne bi mogli, zato bi bilo še več bolniških odsotnosti, invalidskih upokojevanj in vse več bo starejših brezposelnih. In to ni pravično! In proti temu se bomo uprli ne samo z demonstracijami, če bo treba tudi z naknadnim zakonodajnim referendumom," je bil kritičen Semolič. Ob tem je zbrane pozval, da se, če bo potrebno, združijo v boju za delavske pravice in za pravičnost v družbi.

Na 39. srečanju delavcev v Opatjem selu, ki sta ga skupaj pripravila Območna organizacija ZSSS za Primorsko in občina Miren - Kostanjevica, sta okrog 1500 prisotnih pozdravila tudi sekretar območne organizacije ZSSS Bojan Kramar in mirensko-kostanjeviški župan Zlatko Martin Marušič.

Ne spreglejte