Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2020,
11.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

81

Natisni članek

Marjan Šarec SDS tožba

Sreda, 11. 3. 2020, 11.25

4 leta, 1 mesec

SDS vložila tožbo proti Šarcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

81

Janez Janša in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

SDS je prek odvetnika Francija Matoza vložila tožbo proti odhajajočemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu zaradi nekaterih, po njihovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav. "Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo," je vložitev tožbe na Facebooku komentiral Šarec.

Janez Janša in Marjan Šarec
Novice "Šarec je izgubil boj za interpretacijo, kdo je kriv za politično krizo"

V SDS so že sredi februarja prek odvetnika Francija Matoza zahtevali preklic nekaterih izjav Marjana Šarca, v nasprotnem primeru pa mu zagrozili s tožbo in zahtevo za odškodnino. SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana na Televiziji Slovenija konec januarja. Šarec je tedaj za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja "metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske," piše STA.

Posegel v ugled in ime stranke

V SDS so prepričani, da je s to izjavo posegel v ugled in dobro ime stranke. Po prepričanju Matoza gre za za nepoštene in neresnične navedbe z izrazito negativno in objektivno žaljivo konotacijo, ki SDS "neupravičeno diskvalificirajo v javnosti in jo prikazujejo v izrazito negativni luči". "Da ste izjave podali z namenom žalitve, pa izhaja iz dejstva, da vam je dobro znano, da je financiranje političnih strank po 21. členu zakona o političnih strankah nezakonito in da se SDS ni financirala iz tujine," je zapisal.

"Prijazno pismo", kakor je označil Matozov dopis, je na Facebooku tedaj objavil Šarec in dodal: "Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi."

Danes pa je Šarec na Facebooku objavil fotografijo prve strani tožbe, vložene na Okrajno sodišče v Kamniku, iz katere je razvidno, da SDS od njega zahteva preklic izjav in denarno odškodnino. "Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo. Zvečer me je pričakala kuverta. Pestro," je ob tem zapisal odhajajoči premier, še navaja STA.

Marjan Šarec in Karl Erjavec
Novice Kaj sta se pogovarjala Šarec in Erjavec? #video
Ne spreglejte