Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
6.51

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

17

Natisni članek

Makedonija Robert Golob

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 6.51

1 leto, 1 mesec

Golob makedonskemu kolegu zagotovil trdno podporo Slovenije na poti v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

17

Robert Golob | Foto Vlada RS / Twitter

Foto: Vlada RS / Twitter

Premier Robert Golob je danes na Brdu pri Kranju gostil predsednika makedonske vlade Dimitarja Kovačevskega, s katerim sta podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju. Golob je makedonskemu kolegu zagotovil trdno podporo Slovenije na poti v EU in poudaril, da se pogajanja Severne Makedonije za članstvo ne smejo ustaviti.

"V Sloveniji verjamemo, da je pot Severne Makedonije v EU eden pomembnih garantov stabilnosti na Zahodnem Balkanu," je dejal Robert Golob.

Po besedah slovenskega premierja bo slovenska vlada Severno Makedonijo na poti v EU še naprej podpirala, vendar pa, kot je dodal, mora tudi EU prilagoditi celotni proces aktualnosti trenutka. "Ta proces mora biti končan čim prej," je poudaril in dodal, da gre za zgodovinski trenutek za Severno Makedonijo.

Kovačevski se je Sloveniji zahvalil za dozdajšnjo podporo na vseh ravneh, poudaril pa je predvsem podporo Severni Makedoniji pri evroatlantskih integracijah. "Podpora Slovenije ni samo politična in deklarativna, ampak konkretna in praktična," je dejal ter izpostavil predvsem pomoč na ravni zakonodajnih in ustavnih prilagoditev evropskim zahtevam.

Oba sogovornika sta poudarila pomembnost nadaljevanja rednega in intenzivnega političnega dialoga ter krepitve dvostranskega sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju. Oba sta poudarila, da je Slovenija do zdaj za vse oblike pomoči Severni Makedoniji namenila že skoraj 40 milijonov evrov in da je med petimi največjimi vlagateljicami v tej balkanski državi.

Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU od leta 2005, je po letih čakanja julija lani začela pogajanja za vstop v Unijo. Začetek pogajanj je več let blokirala Grčija, ki je zahtevala, da država spremeni ime, nato pa še Bolgarija, ki je blokado odpravila julija lani, potem ko so v Skopju privolili v vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. Te zaveze bodo morale sicer makedonske oblasti še uresničiti.

Slovenija Severno Makedonijo podpira na njeni poti v EU od samega začetka. To podporo je ob februarskem obisku predsednika makedonskega sobranja Talata Xhaferija v Ljubljani izrazil tudi slovenski državni vrh.

Pred tem je podporo Severni Makedoniji na poti v EU med obiskom v Skopju oktobra lani izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je ob tem izrazila prepričanje, da lahko država do leta 2030 postane polnopravna članica Unije.

Makedonskega premierja bosta danes popoldne v Ljubljani sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica Tanja Fajon.

Urška Klakočar Zupančičin Talat Xhaferi
Novice Klakočar Zupančičeva: Slovenija podpira članstvo Severne Makedonije v EU
Matjaž Han
Novice Han v družbi gospodarstvenikov v Severno Makedonijo
Robert Golob
Novice Premier Golob: Slovenija želi postati največja zaveznica BiH #video
Ne spreglejte