Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zoran Thaler podkupovanje

Petek, 18. 10. 2013, 8.03

8 let

Proti Thalerju uveden kazenski postopek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dobri dve leti po izbruhu afere je preiskava postala pravnomočna. Zunajrazpravni senat zavrnil pritožbo Zorana Thalerja. Obramba se sprašuje ali novinarji lahko s tajnim snemanjem pridobijo dokaze.

Dobri dve leti po izbruhu afere je sodna preiskava proti Zoranu Thalerju zaradi domnevne vpletenosti v podkupovanje pravnomočno uvedena. Zunajrazpravni senat ljubljanskega sodišča je namreč zavrnil Thalerjevo pritožbo proti sklepu o uvedbi preiskave. Nekdanji evropski poslanec medtem meni, da so dejstva v njegovem primeru še najbolj podobna primeru španskega kolega iz evropskega parlamenta, pišejo v časniku Delo.

Protikorupcijska komisija primer odstopila NPU Afera je izbruhnila marca 2011 po razkritju novinarjev britanskega časnika Sunday Times, ki so se kot lobisti z nekaterimi evropskimi poslanci, med katerimi je bil tudi Thaler, dogovarjali o tem, da bodo ti v zameno za denar vplivali na sprejemanje zakonodaje. Dogovarjanje so skrivaj posneli na kamero, v njihovo mrežo pa se je ujel tudi slovenski poslanec.

Medtem ko je Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) decembra 2011 po devetmesečni preiskavi zaključil primer zoper Thalerja, saj naj ne bi našli dokazov o nepravilnostih, pa so do drugačnih ugotovitev prišli v slovenski protikorupcijski komisiji. Komisija je zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije primer odstopila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU).

Thaler upa, da bo postopek učinkovit in pravičen Kot poroča Delo, je specializirano tožilstvo septembra lani na podlagi ovadbe NPU napisalo zahtevo za preiskavo. Sodišče je je zahtevi ugodilo aprila letos in izdalo sklep o uvedbi preiskave, zoper sklepu pa se je Thaler pritožil, zato je moral o zadevi odločati zunajobravnavni senat. Kot je za omenjeni časnik potrdil Thaler, je bila njegova pritožba zares zavrnjena, kazenski postopek pa se je s pravnomočnostjo preiskave tako formalno šele začel.

Nekdanji evropski poslanec ob zadnjih dogodkih opozarja na nerazumno trajanje postopka, ki se vleče že dobri dve leti. Ob tem kljub vsemu upa, da bo postopek vendarle "učinkovito izveden in da bo na koncu pravično določeno", še pišejo v časniku.

Ne spreglejte