Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2012, 12.33

8 let

Primerjava Izraela in Celja nekaj nemogočega? Niti ne.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Zgodovinskem arhivu Celje si je mogoče ogledati precej nevsakdanjo primerjalno razstavo z naslovom Sprememba: Izrael in Celje nekoč in danes.

Da se morda zdi takšna razstava na prvi pogled dokaj nenavadna, dopušča tudi dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, ki pa ob tem pojasni: "Ko se lotevamo projektov v arhivu, jih poskušamo prilagoditi na lokalno okolje, zato večkrat iščemo sinergije z drugimi projekti. Izraelsko veleposlaništvo na Dunaju nam je tako ponudilo gostujočo fotografsko razstavo Izrael nekoč in danes, ki prikazuje procese urbanizacije in modernizacije v zadnjih desetletjih v Izraelu. Ker pa v sodelovanju z lokalnim časopisom Celjan že eno leto pripravljamo projekt, v katerem v časopisu objavljajo stare fotografije Celja iz našega arhiva, ki jim v protiutež postavimo aktualno, sodobno fotografijo tega dela mesta, smo se odločili, da združimo oba projekta v skupno razstavo. Skozi projekte v arhivu bi namreč radi delovali čim bolj povezovalno, v kar nas končno silijo tudi razmere same."

Velike urbanistične spremembe v zadnjem stoletju S takšnim konceptom nikakor ne želijo primerjati zgodovine Celja in Izraela, ampak gre bolj za podoben pristop pri obravnavi teme, ta razstava pa prinaša nova vizualna spoznanja o Izraelu, še pojasni Batagelj. Izraelski fotograf Duby Tal je v oko svoje kamere zajel podobe današnjega Izraela, ki imajo na eksponatih svojo primerjavo s podobami istega kraja in zgradb iz preteklosti.

Fotografije pričajo o velikanskih spremembah, ki so se na tem območju zgodile v zadnjih stotih letih: "Meni osebno so zelo zanimive fotografije, ki prikazujejo nekdanje obmorske sipine, zdaj pa so na teh območjih velika turistična naselja in hoteli. Vidimo lahko, kako je bil leta 1900 videti Jeruzalem in kako je videti danes, enako tudi nekatera druga večja izraelska mesta, Tel Aviv, Haifa in tako naprej. Poseben čar te razstave pa se mi zdi fotografiranje iz zraka, ker se na ta način najbolje prikažejo spremembe v krajini," svoje vtise opiše naš sogovornik.

Odprtje razstave v kočljivem času spopadov v Gazi Da se je ta razstava v Celju zgodila v nekoliko nerodnem času najhujših spopadov v Gazi, priznava tudi Batagelj in to dejstvo obžaluje, a ob tem poudarja, da je šlo seveda za nepričakovano nesrečno situacijo, saj so se z izraelskim veleposlaništvom za razstavo dogovorili že mesece prej. Pravi še, da seveda iz tega časovnega sovpadanja ne gre delati nikakršnih političnih sklepov. "Vsebina razstave, kot jo želimo izpostavljati v arhivu, nima propagandne retorike, ki bi namigovala, da se želimo postaviti na stran enega izmed udeležencev v konfliktu v Gazi, to bo lahko jasno vsakomur, ki si bo razstavo ogledal."

Ta razstava pa je tudi nadaljevanje sodelovanja iz preteklosti: pred dvema letoma so namreč v celjskem zgodovinskem arhivu gostili razstavo o umetnosti hebrejskih pisav, ki je bila dobro sprejeta, še pojasni Batagelj.

Celje nekoč in danes: tudi v znamenju izginulih ikon mesta Tudi razstava, ki prikazuje fotografije Celja izpred več desetletij in jih primerja z današnjimi, pokaže, da so se tudi v mestu ob Savinji zgodile številne spremembe, tudi kar zadeva mestno jedro, kjer zdaj poteka intenzivna obnova. Avtorica sodobnih fotografij nekaterih reprezentativnih objektov Celja, postavljenih v zrcalno podobi s starimi, Urška Jazbec, ob tem pove: "Sprehod skozi mestno jedro me je zelo presenetil, saj je večina zgodovinskih objektov, ki bi pri generacijah, ki so jih živele, lahko vzbudili nostalgijo, lepo ohranjenih."

Še več nostalgije pa lahko vzbudijo stavbe, ki so bile nekoč prave ikone mesta in družabna središča, pa jih danes ni več, kot na primer znameniti leseni Kapucinski most čez Savinjo, pa restavracija Ojstrica, pravoslavna cerkev Sv. Save …, kar nazorno prikažejo primerjalne fotografije na razstavi.

Stavbe, stare ali nove, potrebujejo vsebino Teh znamenitih stavb in objektov žal ni mogoče več obuditi, kaj pa živahnega duha nekdanjega časa, zlasti v mestnem jedru, ki je zdaj deležno obsežne prenove? "Ni problem v samem mestnem jedru, marveč tudi v načinu življenja danes, vedno večji individualizaciji človeka, prenehanju pristnih stikov, trendu zahajanja ljudi v nakupovalna središča, razkroju vrednot, ki so veljale pred desetletji. Iskreno upam, da bo obnova pripeljala nek nov, svež duh v staro mestno jedro in prispevala k njegovi oživitvi," pravi Urška Jazbec.

"Ko se družim s Celjani, slišim, da je marsikaj v preteklosti storjeno tudi napak," pove dr. Borut Batagelj, ki je v Celje sicer prišel iz Ajdovščine, misleč na izginule nekdanje ikone mesta.

"Vendar pa je težko vedno biti pameten za naprej, ko se gradijo novi objekti. Vsaka stavba, naj bo zgodovinska ali pa ultramoderna, potrebuje vsebino, da bo zaživela in živela. Delim mnenje, da so nakupovalna središča, kjer ni težav s parkiranjem, spremenila življenjski vsakdan prebivalcev mesta. Za to morajo mestne oblasti najti celosten odgovor. Sicer pa je to nasploh slovenski in globalni problem."

Oglejte si še nekaj primerjalnih fotografij z razstave o spremembah v Celju nekoč in danes:

Ne spreglejte