Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2011,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volitve politika

Torek, 18. 10. 2011, 14.57

8 let

Prerok mesije ne želi konfrontacije z Jankovićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
So se z Jankovićevim vstopom v bitko za premierja uresničile napovedi sociologa Urbana Vehovarja o "odrešeniku slovenske levice"? Vehovar ne želi konfrontacije z Jankovićem.

Urban Vehovar s Fakultete za uporabne družbene študije je decembra lani napovedal, da bo letos slovenska elita poskušala vzpostaviti odrešenika, ki ji bo še naprej omogočal ohranjanje njenih položajev in utišanje demokratičnega nadzora. "Ne želim konfrontacije z Zoranom Jankovićem" Po tem, kako je prejšnji teden 26 uglednih Slovencev predlagalo ljubljanskemu županu, naj se poteguje za mesto predsednika vlade, so mnogi laično sklepali, da je levica odrešenika našla v Zoranu Jankoviću.

Vehovar ne želi narediti takega sklepa, čeprav je že lani omenjal, da bi lahko Janković nastopil kot odrešenik. "Izrecno poudarjam, da nisem trdil, da bo to nujno on. Ne želim si konfrontacije z Zoranom Jankovićem. Ni moja naloga, da se s komerkoli soočam, soočanje je naloga politikov. Kot sociolog opazujem in komentiram določene procese v družbi," je dejal.

Skrb za privilegije in zagotavljanje pravičnosti

Zato ostaja pri "politično-sociološkem" komentarju mesije. "Odrešenik je človek, ki naj kljub pravni državi poskrbi za privilegije oblastnih elit ter do konca izpelje procese prilaščanja in privatizacije, ki jih je naša kvazilevica izvajala v zadnjih dvajsetih letih. Lahko bi bil kdorkoli, ki bi ustrezal temu namenu," je dejal Vehovar, ki sodeluje tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije.

Pojasnjuje, da Slovenci želijo (in tudi potrebujejo) nekoga, ki bo zagotovil občutek varnosti in pravičnosti. "Kdorkoli bo zmagal na volitvah, se bo moral spopasti s socialnimi protesti in družbenim razkrojem. Kar ljudje zdaj tlačijo vase in občutijo kot tesnobo ter zaskrbljenost zaradi negotove prihodnosti, se bo čez približno eno leto, morda že prej, izrazilo v obliki javno izražene tesnobe in agresivnosti," je dejal.

"Mesija" po njegovem ni rešitelj v tem pogledu: "Naloga mesije absolutno ni vzpostaviti občutek pravičnosti in varnosti v družbi. Naloga mesije je predvsem ta, da služi oligarhičnim elitam, političnim in gospodarskim elitam v Sloveniji, ki jih ne moremo nadzirati."

"Jankovića ne vidim kot zagovornika pravne države"

Kot smo že zapisali, Vehovar vztraja, da ne bo potegnil enačaja med Jankovićem in napovedovanim odrešenikom. Ponudil nam je zgolj svoje mnenje o Jankoviću:

"Jankovića nikakor ne vidim kot zagovornika pravne države ali kot nekoga, ki bi lahko vzpostavil razmere, v katerih bi gospodarstvo učinkovito delovalo. Absolutno ne," je povedal.

"Virant bi lahko bil edina pristna demokratična opcija"

Vehovar dodaja, da se mu zdi program Matjaža Hanžka "pravljičen", podpira pa Gregorja Viranta, vsaj "v smislu pristnega demokratičnega projekta in učinkovitega gospodarstva".

"Virant bi se lahko izkazal kot edina pristna demokratična opcija, ki jo je kadarkoli premogla Slovenija. Domnevam, da bodo šli k Virantu tisti ljudje, ki so spadali v krog Jožeta Pučnika, preden ga je Janez Janša izpodrinil iz vodstva tega, kar je danes SDS. Od takrat naprej je šla ta stranka samo še v propad, ker je poskušala delovati na povsem enak način kot kvazilevica. Podporniki Pučnika so bili ljudje, ki so zagovarjali pristen demokratičen eksperiment. Tukaj ni šlo za laži, ni šlo za pretvarjanje, dejansko so želeli demokracijo in učinkovito gospodarstvo."

Ne spreglejte