Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 15.42

8 let

Predsednika Türka sprejel papež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednika republike Danila Türka je v Vatikanu sprejel papež Benedikt XVI. Po petnajstminutnem pogovoru sta predsednik, ki ga v Vatikanu spremlja soproga, in papež izmenjala darila.

Kot so po srečanju sporočili s Svetega sedeža, se je slovenski predsednik v Vatikanu sešel še z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem in tajnikom za odnose z državami Dominiqueom Mambertijem. Poseben poudarek na razmerah na Balkanu Predsednik Türk se je po navedbah Svetega sedeža z vatikanskimi sogovorniki pogovarjal predvsem o aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti v luči slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici letošnjega leta. Še posebej so izpostavili razmere na Balkanu.

V pogovorih so tudi izpostavili dobre dvostranske odnose med Ljubljano in Vatikanom, dotaknili pa so se še nekaterih odprtih vprašanj v odnosih med cerkvijo in državo ter izrazili pripravljenost najti ustrezno rešitev, so še zapisali v sporočilu za javnost pri Svetem sedežu.

Türku papeška medalja, papežu bronast kip Kristusa Sveti oče je predsedniku podaril papeško medaljo, ostalim članom slovenske delegacije pa manjše medalje in rožne vence, predsednik Türk pa je Benediktu XVI. podaril bronast kip Kristusa.

Slovenci redni gostje v Vatikanu Slovenski obiski v Vatikanu so v zadnjem času precej pogosti; konec novembra lani je bil tako v Vatikanu pred začetkom slovenskega predsedovanja EU premier Janez Janša, ki sta ga ločeno sprejela papež in državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone. Konec januarja pa so Vatikan obiskali slovenski škofje.

Slovenija in Sveti sedež sodelujeta v okviru številnih multilateralnih forumov, še zlasti Sveta Evrope, Združenih narodov ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Za prelomnico v odnosih med državama velja t.i. vatikanski sporazum o pravnih vprašanjih, ki sta ga Slovenija in Sveti sedež sklenila leta 2002, ratificirala pa leta 2004. Dokument ureja razmerja med Slovenijo in Svetim sedežem ter položaj katoliške cerkve v Sloveniji in odpira možnosti za uspešno sodelovanje v prihodnosti.

Na kosilu pri predsedniku Napolitanu Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk je bil nato gost na kosilu pri italijanskem predsedniku Giorgiu Napolitanu, zvečer pa se bo v Rimu udeležil slavnostnega koncerta Bernarde in Markusa Finka ob začetku slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Ne spreglejte