Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
18.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 18.34

8 let, 2 meseca

Potrjene višje cene vzpenjače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski mestni svetniki so na potrdili predlagane višje cene vozovnic za vzpenjačo na Ljubljanski grad, dražji pa bodo tudi ljubljanski vrtci.

Potrdili so tudi dvoletna poslovna načrta javnih podjetij Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale. Za direktorja Lekarn Ljubljana pa so imenovali Marka Jakliča. Vzpenjača je v prvem letu obratovanja poslovala z izgubo, zato so v mestni upravi pripravili sklep o višjih cenah vozovnic in cenah za dodatno ponudbo. Svetniki so, kljub razpravam o smiselnosti vzpenjače, s 30 glasovi za in pet proti sklep sprejeli in tako med drugim potrdili za 50 odstotkov višjo ceno povratne vozovnice. Višje cene in dodatna ponudba naj bi po pričakovanjih mestne uprave izboljšala poslovne izide vzpenjače. Svetniki so prvič obravnavali poslovni načrt združenega javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Po besedah direktorja Aleksandra Ravnikarja zaradi obsežnih investicij v podjetju ne pričakujejo pozitivnega izida. Letos načrtujejo 450.000 evrov izgube, v letu 2009 pa 1,6 milijona evrov izgube. V naslednjih letih namreč občina načrtuje ureditev širšega območja tržnice ter gradnjo parkirne hiše pod tržnico.

Za ureditev tržnice in okolice 21,5 milijona evrov

V poslovnem načrtu družbe Ljubljanska parkirišča in tržnice za leti 2008 in 2009 so za ureditev širšega območja tržnice predvidena sredstva v višini okoli 21,5 milijona evrov. V letu 2008 je predvidena ureditev Petkovškovega nabrežja in začetek gradnje Mesarskega mostu ter postopki za gradnjo garažne hiše, v letu 2009 pa še ureditev Mahrove hiše in gradnja garažne hiše.

Peter Sušnik (SDS) je med drugim opozoril, da bo vzpenjača na Ljubljanski grad, ki je prvo leto delovala z izgubo, zajedala sredstva tržnic in parkirišč. Glede na pričakovano izgubo in zdajšnje poslovanje podjetja je po Sušnikovih besedah potrjevanje poslovnega načrta v neskladju z zdravo pametjo. Opozoril je še, da poslovni načrt predvideva za 46 odstotkov manj prihodkov od oddaje tržnih površin na osrednji tržnici, hkrati pa velike investicije. Sušnik pogreša tudi analize za primer, da investicija ne bo zaključena v predvidenem roku.

Jarc: Gradnja parkirne hiše pod tržnico "pomeni smrt tržnice" Po besedah Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije) so za investicije v ureditev tržnice in gradnjo garažne hiše navedeni zelo optimistični roki. Ti pa narekujejo tudi prilive javnega podjetja, ki so po svetnikovih besedah malce nenavadni. Svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc je ponovil že znano stališče, da gradnja parkirne hiše pod tržnico "pomeni smrt tržnice". Pogreša tudi študije z vseh strokovnih vidikov. "Ta projekt je županov politični grob," je še ocenil Jarc.

Žale - velik poudarek so namenili ekologiji

Pri obravnavi dvoletnega poslovnega načrta javnega podjetja Žale so svetniki opozorili, da v podjetju pri pripravi poslovnega načrta niso upoštevali pričakovane inflacije ampak 2,7- oz. 2,5-odstotno. Prav pa bi bilo po mnenju svetnikov upoštevati še napovedane podražitve plina. Ob tem jih je zmotil tudi razkorak med navedenimi cilji v predračunskem izkazu poslovanja in v ciljih podjetja. Po besedah svetnikov je osrednje pokopališče zgledno urejeno, drugače pa je z manjšimi pokopališči.

Direktor Žal Bojan Lepičnik je sicer uvodoma poudaril, da so tokrat prvič pripravili dvoletni poslovni načrt. Pri tem so velik poudarek namenili ekologiji, in sicer zmanjšanju vpliva emisij ter ločenemu zbiranju odpadkov. Na pripombe svetnikov pa je Lepičnik pojasnil, da so pri pripravi poslovnega načrta morali upoštevati neka izhodišča in dodal, da nihče ne more točno napovedati, kakšna bo inflacija v letošnjem in prihodnjem letu. Glede širitve pokopališč je direktor Žal dejal, da bodo najprej širili osrednje pokopališče, potem pa še pokopališči Vič in Sostro.

Marko Jaklič postal direktor javnega zavoda Lekarna Ljubljana Mestni svetniki so s 26 glasovi za in 11 proti za direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana za štiri leta imenovali nekdanjega predsednika uprave in zdajšnjega prokurista Vzajemne zdravstvene zavarovalnice Marka Jakliča. Na oddelku za zdravje in socialno varstvo so ugotovili, da je Jaklič primeren za direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana, ki ga je na to mesto med sedmimi kandidati izbral svet zavoda.

Ljubljanski vrtci od 1. marca povprečno za 10 odstotkov dražji

Od 1. marca bodo starši za otroke v ljubljanskih vrtcih plačevali v povprečju za okoli 10 odstotkov višje cene, so kljub nasprotovanju opozicije s 23 glasovi za in 17 proti sklenili mestni svetniki. V veljavi ostaja občinski popust in rezervacija, sprejeti sklep pa prinaša tudi poenotenje cen in od jeseni polurno podaljšanje obratovalnega časa.

Lani so starši za celodnevni program povprečno plačevali 91,5 evra, po podražitvi pa bodo 100,6 evra, je pojasnila načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marija Fabčič. V prvem starostnem obdobju se bodo vrtci podražili za 5,4 odstotka, v drugem starostnem obdobju pa za 14,6 odstotka.

Ne spreglejte