Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2012,
6.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 29. 8. 2012, 6.50

8 let, 5 mesecev

Poslanci koalicije o reformi trga dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Potem ko so koalicijske poslanske skupine na mizo že prejele delovni osnutek reforme trga dela, se bodo poslanci koalicije o tem usklajevali danes popoldne.

Reforma delovnopravne zakonodaje je poleg pokojninske reforme ena od dveh ključnih strukturnih reform, ki jih želi vladajoča koalicija skozi parlamentarni postopek pripeljati do konca leta.

Uskladitev s socialnimi partnerji že do konca septembra? Ko bosta reformi usklajeni v koaliciji, se bodo začela usklajevanja in pogajanja s socialnimi partnerji, zatem pa bosta predstavljeni tudi javnosti. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve računajo, da bi se lahko s socialnimi partnerji uskladili že do konca septembra. Za razliko od osnutka reforme trga dela naj koalicijski poslanci osnutka pokojninske reforme še ne bi dobili na mizo. Usklajevanja znotraj koalicije naj bi se tako začela prihodnji teden.

Z reformo želijo odpraviti segmentacijo na trgu dela Ključna usmeritev reforme trga dela naj bi bila sicer odprava segmentacije na trgu dela, torej velikih razlik med tistimi, ki so zaposleni za nedoločen čas, ter številnimi, ki so v začasnih in negotovih oblikah dela.

To naj bi rešili z vpeljavo enotne pogodbe za nedoločen čas, ki bi predvidevala tri obdobja zaposlitve. V okviru prvega, poskusnega obdobja v trajanju petih mesecev bi imel delodajalec možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga.

Sledilo bi prilagoditveno obdobje oz. obdobje zaposlitve do dveh let. Če bi želel delodajalec v tej fazi delavcu prekiniti pogodbo o zaposlitvi, bi morali za to obstajati razlogi. Poleg tega zaposlenemu v času prilagajanja že pripadajo vse pravice z naslova delovnega razmerja.

V tretjem obdobju, obdobju stabilnosti, bi veljala bolj ali manj ureditev kot pri zaposlitvi za nedoločen čas, a v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi uvedli več poenostavitev formalnosti. Reforma naj bi tudi na nekaterih drugih področjih poenostavila postopke.

Bo odmor za malico še vedno del delovnega časa? Predlagane spremembe se nanašajo še na odmor za malico med delovnim časom. Gre za vprašanje, ali se odmor še naprej šteje v delovni čas in ali je plačan. V zvezi s tem vprašanjem so sindikati nepopustljivi, saj spremembe na tem področju po njihovih besedah pomenijo precejšen poseg v prihodke zaposlenih.

Ne spreglejte