SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posel za vladno referendumsko kampanjo oddan protizakonito?

4

termometer

Vlada je posel za kampanjo pred referendumom o pokojninski reformi v vrednosti 56.840 evrov brez DDV oddala trem različnim podjetjem.

Ker naj bi šlo za naročila male vrednosti, je vlada posel oddala na naročilnice, namesto da bi objavila javni razpis. V oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija navajajo, da je tako drobljenje protizakonito.

Urad vlade za komuniciranje je kršil zakon

Kreativno strategijo za kampanjo je pripravila agencija F2 za 16.000 evrov, zasnovo spletnega nastopa in izdelavo virtualnih oglasov agencija Inovatif za 22.000 evrov, zmontirala in sproducirala pa je agencija Sever in Sever za 18.840 evrov.

Podjetji Inovatif in F2 pa sta pravzaprav lastniško povezani, saj je preko podjetij Futura PMLI oz. Futura DDB njun solastnik Vital Verlič. To pa pomeni, da je vlada oz. zanjo urad vlade za komuniciranje večji posel razdelil na dva manjša, to pa je protizakonito.

"Revizija bo opravljena"

Revizija tega posla bo še opravljena, je v Pogledih Slovenije napovedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Poudaril je, da primera v tem trenutku ne more komentirati. A po njegovih besedah je protipravno oceniti vrednost naročila na tak način, da bi se posredno ali neposredno izognili javnim objavam.

"Ni res, da je bilo to protipravno" Direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir je zatrdil, da so delali zakonito, in zavrnil očitke, da je šlo v tem primeru za drobitev posla, da bi se tako izognili javnemu naročilu. "Naročilo smo oddali po posameznih storitvah. Tri različne sklope storitev smo oddali trem različnim izvajalcem na tri različne naročilnice," je zatrdil.

"Ni res, da je bilo to protipravno. Upoštevali smo zakon o javnem naročanju, zakon o javnih financah in tu nimam kaj dodati. Po koncu kampanje bo urad za komuniciranje izdelal natančno poročilo, pregledala ga bo verjetno notranja in zunanja revizija. S tem bomo dokazali, da smo ravnali zakonito. Prepričan sem, da bodo revizorji to potrdili," je še dodal Košir.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin