SiolNET. Novice Slovenija
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Kredarici sneg, dež bo ponehal zjutraj #foto #video

1,10

termometer

Kredarico je pobelil sneg, drugod po Sloveniji dežuje. Dež bo zjutraj ponehal, od zahoda se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo do 22 stopinj Celzija. V sredo in četrtek bo spet večinoma sončno. V nedeljo so največ težav povzročali močni sunki vetra. Več o neurjih v posnetku zgoraj.

Popoldne je dež zajel celotno Slovenijo, na Kredarici pa je padal sneg. V torek zjutraj bo dež ponehal, od zahoda se bo delno zjasnilo. Popoldne bo deloma sončno, nastane lahko kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne pa od 19 do 24 stopinj Celzija.

Kredarica, sneg Foto: zajem zaslona

Kredarica, sneg Foto: zajem zaslona

V sredo in četrtek bo večinoma sončno, popoldne bo mogoča kakšna kratkotrajna ploha, še piše na Arsu.

Vreme 31.8.2020

V nedeljo največ težav povzročali močni sunki vetra

Padavine, ki so se v nedeljo čez dan razvile v krajevna lokalna neurja z močnejšim vetrom in točo, so zajele precejšen del države. Po do zdaj zbranih podatkih regijskih centrov za obveščanje so zabeležili 351 dogodkov, povezanih z neurjem. Največ težav so povzročali močni sunki vetra, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Sunki vetra so podirali drevesa, odkrivali strehe, podirali dimnike, nadstreške, reklamne panoje ter telekomunikacijske in elektro drogove. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih kar nekaj cest, prekinjena je bila oskrba z električno energijo, na Pokljuki je med podrtim drevjem obstal avtobus, drevesa so padala na objekte in vozila, v Šempetru pri Novi Gorici je veter poškodoval šotor, namenjen testiranju na novi koronavirus.

t Novice Najhuje v Posočju in Bohinju, v Radečah toča v velikosti jajc

Zaradi udara strele je zagorel kozolec toplar, ki je uničen, prav tako delovni stroji s priključki. Meteorne vode so poplavljale cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte. Hudourniške meteorne vode so na cestišča nanesle zemljino in drug material. Veliko škode je povzročila tudi toča, ki je poškodovala strehe objektov, vozila, sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine.

Gasilci 166 poklicnih in prostovoljnih enot so imeli največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves, prekrivanjem objektov, črpanjem meteornih vod iz različnih objektov, postavljanjem protipoplavnih vreč in gašenjem požara. Veliko dela so opravili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij, na terenu so bile tudi dežurne službe Telekoma Slovenije in Elektra.

V Spodnjem Podravju razkrivalo strehe in podiralo drevesa

Nedeljsko popoldansko neurje je precej škode povzročilo tudi na območju Spodnjega Podravja. Gasilci so morali opraviti vrsto intervencij, zlasti zaradi razkrivanja streh in podrtih dreves. Samo na območju Ormoža je razkrilo 41 streh na stanovanjskih objektih, hudo je bilo tudi v občinah Gorišnica, Videm pri Ptuju in Markovci.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je na območju ormoške občine ob 41 strehah na hišah razkrilo še streho na enem od gospodarskih poslopij, delno tudi streho osnovne šole, ob tem pa je neurje podrlo še 54 dreves in dva električna droga ter onesnažilo 270 metrov cest. Pri odpravljanju posledic so pomagali gasilci vseh tamkajšnjih prostovoljnih društev.

Kot je za STA povedal ormoški župan Danijel Vrbnjak, gasilci intenzivno pomagajo pri odpravljanju posledic, prav tako še vedno evidentirajo škodo. "Finančne ocene škode seveda še nimamo, vemo pa, da je bilo evidentirano okoli 150 intervencij. Predvsem je šlo za popolno ali delno poškodovanje streh, na ceste je padlo kar okoli 200 dreves, poškodovanih je bilo tudi nekaj avtomobilov," je dejal župan Ormoža. Med prizadetimi je tudi osnovna šola v Veliki Nedelji, zaradi česar bodo v njej s poukom začeli šele prihodnji ponedeljek, ko bodo poskrbeli za vsaj začasno sanacijo strehe, poroča STA.

V občini Sevnica poškodovalo okoli sto objektov

Neurje z močnim vetrom in točo je v občini Sevnica poškodovalo okoli sto stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili z občine, kjer posledice še odpravljajo. Tudi v okoliških občinah je razkrivalo strehe in podiralo drevesa, in sicer v Rogaški Slatini, Laškem, Mirni, Radečah, Dobjah, Litiji, Šmartnem in Trebnjem.

Kot so sporočili s sevniške občine, je silovito neurje več krajevnih skupnosti v njihovi občini zajelo v nedeljo okoli 16. ure. "Uničevalo je strehe stanovanjskih hiš in drugih objektov, silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade, avtomobile. Uničenih je ogromno kmetijskih pridelkov," so našteli. Popolnoma je uničilo številna ostrešja, med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. V neurju je bilo podrtih tudi več dreves.

V aktivnosti se je po njihovih navedbah že v nedeljo vključilo 160 gasilcev iz 14 gasilskih društev, v nedeljo so začasno zaščitili ostrešja 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov, danes poteka zaščita še drugih objektov, pričakujejo, da jih je poškodovanih več kot sto, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin