Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
15.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija nadzor

Petek, 29. 7. 2011, 15.15

7 let, 12 mesecev

Policisti poostreno nad motoriste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Policisti bodo v začetku avgusta ponovno izvedli poostren nadzor nad motoristi.

Pozorni bodo zlasti na upoštevanje omejitve hitrosti in drugih prometnih predpisov, psihofizično stanje voznikov in tehnično brezhibnost vozil. Aktivnosti bodo namenjene boljši varnosti voznikov enoslednih vozil, potekale pa bodo po vsej Sloveniji.

Nekateri motoristi so dobili lažen občutek varnosti

Če so bili motoristi spomladi pri prvih prevoženih kilometrih letos še previdni, nekateri v lepem vremenu pridobijo lažen občutek varnosti in zato tudi vozijo hitreje ter bolj agresivno, opozarjajo policisti.

Take voznike bodo zato od 1. do 15. avgusta bolj skrbno nadzorovali. Ker pa sodijo vozniki enoslednih vozil med kategorijo bolj izpostavljenih udeležencev, bodo policisti aktivnosti nadaljevali tudi kasneje, predvsem s poostrenimi nadzori nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov in nadzori v naseljih nad vozniki koles z motorjem.

Policisti načrtujejo tudi preventivne aktivnosti Merili bodo hitrost, preverjali tehnično brezhibnost enoslednih motornih vozil in psihofizično stanje njihovih voznikov. Poleg tega v policiji načrtujejo tudi številne preventivne aktivnosti, kot sta sodelovanje na javnih prireditvah motoklubov in delavnice Policijska izkušnja kot nasvet.

Za lastno varnost lahko največ naredimo sami

Kot so sporočili s Policije, želijo s tovrstnimi aktivnostmi vplivati zlasti na spremembo vedenjskih vzorcev in vzpostaviti enakovreden odnos med vozniki enoslednih motornih vozil in ostalimi udeleženci v prometu, pa tudi med samimi motoristi, ki morajo spoznati, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev največ storijo sami.

Policisti opozarjajo motoriste tudi na uporabo dobro vidnih oblačil in ustrezne zaščitne opreme, kot so čelada, zgornji del kombinezona in odsevni brezrokavnik. Primerna oprema lahko motoristu namreč reši življenje, izpostavljajo policisti.

Motoristi so na cesti premalo vidni Ob tem opažajo, da odsevna zaščitna sredstva zaenkrat med motoristi še niso posebej razširjena, ker so zaradi fluorescentnih barv in materialov cenovno dražja od ostalih, po drugi strani pa je tudi zavedanje o pomenu vidnosti v prometu treba še okrepiti.

Pogost vzrok za nesreče je neprilagojena hitrost

Če motorist nima zaščitnih oblačil odsevne barve, naj uporablja odsevna telesa, kot so nalepke in trakovi, ali pa izbere oblačila svetlih barv, še svetuje policija.

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je življenje izgubilo 16 (lani v tem obdobju 14) voznikov enoslednih motornih vozil, 93 (lani 97) se jih je hudo in 326 (lani 311) lahko telesno poškodovalo, kažejo podatki policije.

Lani je v nesrečah umrlo 23 motoristov Lani se je sicer na slovenskih cestah zgodilo 21.353 prometnih nesreč, v njih pa je umrlo 23 motoristov.

Ne spreglejte