SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija zanika poseg v celovitost Kitajske

0,08

termometer

Škoda octavia RS policija
Foto: Gregor Pavšič

Policija je danes odgovorila na očitke, da je v mednarodni kriminalistični akciji, povezani s klicnimi centri, kršila načelo ene Kitajske. Kot so sporočili, "policija ni nikakor posegala v celovitost Kitajske, saj je sledila zgolj operativnim potrebam mednarodne preiskave, s katero so bili pristojni kitajski organi seznanjeni".

Slovenska policija je v četrtek ob koncu večmesečne mednarodne kriminalistične operacije opravila 16 hišnih preiskav, med katerimi je prostost odvzela devetim osebam. Od tega so pripor odredili za šest oseb, med njimi za dva slovenska državljana in štiri tuje državljane azijskega porekla. Identificirali so tudi 32 žrtev trgovine z ljudmi, večinoma Tajvancev, ki naj bi bili v klicnih centrih prisiljeni klicati kitajske državljane in od njih pridobiti denar.

Ta postopek pa je zmotil Kitajsko, ki je ob tem Sloveniji očitala kršitev načela ene Kitajske. V kriminalistični akciji naj bi namreč po trditvah kitajskega veleposlaništva slovenski policisti angažirali dva prevajalca iz Tajvana. Ob tem trdijo, da jezikovnih težav sploh ni bilo, ker so bili v akcijo povabljeni tudi kitajski policisti. "Nekdo iz Tajvana je v hišni preiskavi celo priznal, da ni prevajalec, ampak policist iz Tajvana," so dodali.

Kitajska zastava Foto: Reuters

Erjavec: Zgodil se je policijski zaplet

Zunanji minister Karl Erjavec je danes zatrdil, da na podlagi poročila policije in tudi državnega tožilstva v zadevi klicni centri, v kateri je bilo aretiranih več Tajvancev, načelo ene Kitajske ni bilo kršeno. Odgovor s tako vsebino bo zunanje ministrstvo predvidoma v sredo poslalo tudi kitajskemu veleposlaniku, je povedal minister.

"Na podlagi poročila policije in tudi državnega tožilstva bomo jutri pripravili odgovor na diplomatsko noto in jo tudi predali kitajskemu veleposlaniku. Po pregledu celotne zadeve ugotavljam, da so naši državni organi korektno opravili svoje delo, tudi policija in vsi ostali. Načelo ene Kitajske je bilo spoštovano," je zatrdil minister v današnji izjavi za slovenske medije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin