SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklon žrtvam Hude Jame

3

termometer

Predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar so položili venec ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami pri Laškem in se tako poklonili tamkajšnjim žrtvam.

Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Kot je znano, so trupla v Barbara rovu v Hudi jami odkrili marca letos. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Brez proračunskih sredstev za ureditev Barbara rova Zgodovinar in vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc je pred vhodom v Hudo Jamo povedal, da v državnem proračunu za leto 2010 in 2011 ni namenjen niti evro za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih, potrebovali pa bi vsaj milijon evrov. Prav tako se letos zaradi pomanjkanja sredstev ni izvajalo niti sondiranje prikritih grobišč.

Ministrstvo za delo zavrača trditve Ferenca Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zavrnili trditev Ferenca glede pomanjkanja proračunskih sredstev za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih. Za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, navajajo na ministrstvu. Pojasnili so, da je v proračunu za prihodnje leto poleg že omenjenih sredstev za urejanje grobišč predvidenih še 550.566 evrov za vzdrževanje grobov v Sloveniji. Ta sredstva pa vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem. Poleg tega bo vlada v proračunu za prihodnje leto zagotovila tudi ustrezna sredstva za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov - novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja. Za to bo zagotovljeno 2,5 milijona evrov.

Ferenc posredoval sklep, ki potrjuje njegove besede

Ferenc je v kasnejšem pismu za medije posredoval zapisnik seje komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč z dne 20. oktobra in izpostavlja sklep komisije, v katerem ta "z zaskrbljenostjo ugotavlja, da je prišlo do zaostankov pri izvajanju del v Hudi jami", in sicer niso odobrena niti dela, za katera so bili že pred meseci opravljeni javni razpisi. Poleg tega komisija v sklepu tudi ugotavlja, da v predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 niso zagotovljena sredstva za ureditev grobišča v Hudi jami. Komisija ugotavlja, da je utečeno delo pri evidentiranju, sondiranju in urejanju prikritih morišč in grobišč zastalo. Komisija izraža zaskrbljenost, da bodo opuščeni že doseženi strokovni standardi.

"Od maja ni več evidentiranja in sondiranja" Poleg tega je iz zapisnika razvidno tudi, da je komisija obravnavala kritične pripombe Ferenca v zvezi z zastojem pri evidentiranju in sondiranju prikritih grobišč. Člane komisije je opozoril, da od maja ni več evidentiranja in sondiranja, ni geodetskih odmer sondiranih grobišč, ni urejanja sondiranih in geodetsko odmerjenih grobišč. Ne upoštevajo se več standardi, ki so bili sprejeti s sklepi komisije in po zakonskih in strokovnih določilih.

Štrovs: Štroški ocenjeni na 400.000 evrov Iz zapisnika omenjene seje je še razvidno, da je tudi član komisije Marko Štrovs, sicer predstavnik ministrstva za delo, navedel, da v predlogih proračunov za leti 2010 in 2011 ni potrebnih dodatnih sredstev za prekop in pokop žrtev ter ureditev pokopališča zunaj jame in izvedbo drugih potrebnih del.

Štrovs je, kot izhaja iz zapisnika, še navedel, da so bili stroški za ureditev vojnega grobišča v Hudi jami na lokaciji pred vhodom ocenjeni na 400.000 evrov. Proračun za leti 2010 in 2011 pa ni zagotovil sredstev za ta namen. Po predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 se tudi sredstva za druga vojna grobišča zmanjšujejo, je po zapisniku seje komisije še pojasnil Štrovs.

Prostor za posmrtne ostanke trupel v neposredni bližini Hude Jame? Ferenc je postregel s podatkom, da so doslej iz Barbara rova iznesli 726 trupel, med njimi so tudi ženske, otrok ni, zdaj pa čakajo, da država najde prostor in pokoplje njihove posmrtne ostanke. Ta prostor naj bi bil v neposredni bližini Hude Jame, kdaj bodo posmrtni ostanki pokopani pa Ferenc ni mogel napovedati, saj so po njegovi oceni birokratski postopki zelo počasni.

Na vprašanje, koliko je še trupel v Barbara rovu, je Ferenc odgovoril, da so na petih metrih v prvem jašku, ki je globok okrog 48 metrov, doslej odkrili čez 300 trupel, kar pomeni, da je v tem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

Türk položil venec tudi k spomeniku frankolovskim žrtvam Türk je položil tudi venec k spomeniku frankolovskim žrtvam na Frankolovem, kjer je nemški nacistični okupator februarja leta 1945 na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16, najstarejši pa 64 let.

Danes na ta zločin, ki je v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve", opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje-Maribor, v bližini pa je postavljena tudi muzejska zbirka. Zadnja leta skrbi za ohranitev spomina na žrtve Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev. Pozneje bo Türk venec položil tudi k spominskemu obeležju ob Breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu.

Polaganje vencev potekalo po vsej Sloveniji Državna delegacija, ki jo je vodil predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj o prikritih grobiščih Jože Dežman, je ob 10. uri položila vence pri grobnici na Urhu v Ljubljani. Med spominsko slovesnostjo na Urhu je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Na Vrhniki je ob grobnici padlih in udeležencev NOB na Drči ob 10. uri potekala spominska slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Mariborska občina je ob 10. uri pripravila komemorativno slovesnost ob partizanskem grobišču na pobreškem pokopališču, vence pa so položili tudi na grobišče padlim v prvi svetovni vojni in na grobišče sovjetskih vojakov.

V Novi Gorici je osrednja slovesnost potekala ob 11. uri pri spomeniku na Trnovem, kjer bo slavnostna govornica direktorica občinske uprave Elvira Šušmelj. Pri partizanskem grobišču na pokopališču Mirna Peč pa je ob 10.30 potekala spominska slovesnost v počastitev spomina na borce NOB iz druge svetovne vojne.

Presečnik v Avstriji, Potrč v Italiji Državni predstavniki so obiskali tudi nekatera spominska obeležja v zamejstvu. Poslanec Jakob Presečnik se je skupaj z drugimi udeležil spominske svečanosti v prostorih Preiskovalnega zapora v avstrijskem Gradcu, slovesnosti na graškem pokopališču uro pozneje pa so se udeležili tudi predstavniki mariborske in celjske občine.

Poslanec Miran Potrč pa je vodil slovensko delegacijo, ki se je udeležila slovesnosti v Gonarsu v Italiji ob 9.30 ter popoldne obiskala spomenik padlim borcem ter grobnico na pokopališču v Stari Gorici.

8. novembra se bodo v hrvaški Istri spomnili padlih borcev Kot so sporočili iz Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, bo osrednja mednarodna slovesnost v Kučibregu v hrvaški Istri 8. novembra. Na slovesnosti v počastitev padlim borcem Slovencem, Hrvatom in Italijanom bodo sodelovala borčevska združenja vseh treh držav.

Podmladek SLS poziva k smotrnemu krašenju grobov V podmladku SLS Nova generacija državljane pozivajo, naj se namesto pretiranega krašenja grobov svojih pokojnih sorodnikov in znancev spomnijo z darom, namenjenim za raziskave rakavih obolenj, kajti rak je eden najpogostejših vzrokov smrti v Sloveniji. Tako bodo pred vsemi šestimi pokopališči zagorske občine stale skrinjice za prispevke, ki jih bodo namenili Onkološkemu inštitutu v Ljubljani. V zameno za prispevek bodo vsi dobili zastavico sočutja, ki jo lahko pustijo na grobu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin