Tina Vovk

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija vlada obveznice delnice

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 12.14

8 let

Po Jankovićevi zmagi: višja donosnost obveznic, padec delnic

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Donosnost na slovenske obveznice se je v ponedeljek močno zvišala, potem ko je premierka Alenka Bratušek izgubila vodstvo svoje stranke, poroča Reuters. O krizi v Sloveniji poroča več tujih medijev.

Donosnost na slovenske obveznice se je ob začetku trgovanja dvignila za 22 točk na 3,91 odstotka. "Trgom niso všeč nestanovitnosti v vladah, še posebej ne v državi, kot je Slovenija, kjer je treba še veliko postoriti," je povedal strateg finančne institucije ING Alessandro Giansanti.

Padec slovenske vlade in predčasne volitve bi upočasnila prizadevanja za izboljšanje gospodarstva v majhni nekdanji jugoslovanski republiki, ki je kazala majhen napredek, nadaljuje novinarska agencija Reuters.

Padec delnic Bloomberg News pa poroča, da se je donosnost na slovenske obveznice do pol enajstih dopoldne dvignila že na 3,96 odstotka, kar je najvišje po 14. marcu. Bloomberg omenja tudi, da je indeks osmih najbolje prodajanih delnic padel za 5,4 odstotka na 717 točk, kar je največji padec po avgustu 2011.

"Odpadnike odstranili s pomočjo delavcev in kmetov" Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) na piše, da je vlada premierke Alenke Bratušek razpadla, saj koalicijske partnerice zahtevajo takojšnje predčasne volitve, Bratuškova pa je povabilo Jankovića, naj ostane še naprej premierka, označila za nerealistično.

FAZ nadaljuje, da je petkov kongres Pozitivne Slovenije spominjal na partijske dneve jugoslovanskih komunistov, na katerih so s pomočjo "delavcev in kmetov" iz vodstva stranke odstranili "odpadnike".

Janković je na kongresu Bratuškovi očital, da je popustila pritisku koalicijskih partnerjev in se oddaljila od leve gospodarske politike stranke. Sedaj je treba stranko vrniti k njenim koreninam, je dejal Janković. FAZ pojasnjuje, da je Bratuškova ob začetku mandata obljubljala odvrnitev od konservativne gospodarske politike, ustavitev varčevanja in privatizacije ter boj proti recesiji z višjimi državnimi izdatki, pod pritiskom krize in koalicijskih partnerjev pa se je odmaknila od smeri, ki jo je začrtala njena stranka, in bila med drugim prisiljena ustanoviti slabo banko.

Nemški časnik omenja, da se je proračunski primanjkljaj z 14,7 odstoka BDP-ja leta 2012 letos dvignil na 80 odstotkov ter da je kljub napovedim ekonomistov Bratuškova vztrajala, da ne bo zaprosila za mednarodno finančno pomoč.

Kriza vključuje korupcijo EUObserver povzema The Guardian, ki poroča o krizi v slovenski vladi, ta pa naj bi bila po porazu Bratuškove pred razpadom. Dodaja, da kriza vključuje obtožbe o korupciji na račun ljubljanskega župana. V primeru razpada vlade so verjetne predčasne volitve, dodaja.

O dogajanju v Sloveniji so pretekli konec tedna pisali tudi nekateri drugi mediji, med drugim ameriška časnika The Washington Post in The New York Times, ki ob sklicevanju na ameriško agencijo AP pišeta, da se Sloveniji morebiti že junija obetajo volitve.