Sreda,
26. 3. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Huda jama

Sreda, 26. 3. 2014, 14.27

8 let

Pisatelji za spoštljiv pokop mrtvih iz Hude jame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Društvo slovenskih pisateljev zahteva civiliziran in spoštljiv pokop izkopanih in potem zapuščenih mrtvih iz Hude jame. Menijo tudi, da vprašanje pokopa boleče bremeni že nekaj rodov.

Pisatelji so to zahtevo naslovili na državni zbor in vlado v luči prihajajoče 25-letnice osamosvojitvenega plebiscita in sedemdesetletnice konca 2. svetovne vojne, ki ga bomo zaznamovali prihodnje leto.

Izbrisani ne le iz knjige življenja, marveč tudi knjige mrtvih "Hkrati pa se bomo spominjali vseh medvojnih in povojnih pomorov, ki so jih posredno ali neposredno povzročili in zagrešili zdaj obsojeni totalitarni režimi. V ta spomin zagotovo spada tudi spomin na usodo pomorjenih po vojni. Te žrtve niso bile izbrisane le iz knjige življenja, ampak tudi iz knjige mrtvih. Gre za dvojni zločin zoper človečnost, ki se v nobeni od svojih preobrazb ne sme nadaljevati," so med drugim zapisali Spomenka Hribar, Peter Kovačič Peršin in Tine Hribar v pismu, ki se mu je pridružilo še nekaj članov in članic Društva slovenskih pisateljev (DNS).

Huda jama kot očiten dokaz neetičnosti in neustavnosti Menijo, da je najhujši, obenem pa tudi najbolj očiten dokaz neetičnosti in neustavnosti Huda jama.

"Danes smo pred tem, da Huda jama z jaškom pomorjenih spet postane nedostopna. In s tem pred grozljivo nevarnostjo, da tako odkopane kot neodkopane mrtve za vselej zavržemo in jih pustimo nepokopane," so še zapisali v pismu, v katerem se sklicujejo na ugotovitve in opozorila Mehmedalije Alića, ki se mu je z njegovo rudarsko ekipo uspelo dokopati do prvih žrtev.

"Če se zgodi ponovni zasip žrtev, osebno ne razumem, kako se misli priti do sprave," opozarja Alić.

Izkop, kostnica in spoštljiv pokop mrtvih Slovenski pisatelji so še zapisali, da jih je pred svetom, slovenskim narodom, predvsem pa pred samimi seboj sram zaradi svetoskrunstva, na katerega pristajamo v Sloveniji, zato od vlade zahtevajo, da poskrbi za izkop vseh zasutih žrtev, postavitev kostnice in spoštljiv pokop izkopanih mrtvih.