Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

3

Natisni članek

TEŠ TEŠ 6 preiskovalna komisija DZ Borut Pahor

Četrtek, 30. 3. 2017, 12.28

6 let, 6 mesecev

Pahor: Zaupal sem Lahovniku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

3

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Vlada, ki sem jo vodil, ni projekta niti začela niti končala, tudi ni sprejela odločitve o državnem poroštvu, je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 dejal Borut Pahor.

Borut Pahor, ki je vlado vodil med letoma 2008 in 2011, je pred preiskovalno komisijo poudaril, da je njegova vlada marca 2010 po preučitvi vseh informacij sprejela odločitev, da se z investicijo v Teš 6 strinja. Do takrat pa so sprejeli vse potrebne odločitve, ki so pripomogle k večji transparentnosti. Nobeno poročilo in študije niso bile zadostna podlaga za ustavitev investicije.


Preberite še:


Pahorjeva vlada se je projektu začela posvečati šele proti koncu leta 2009, in sicer ob pripravah na podnebno konferenco v Kopenhagnu. Najprej so se posvetili okoljskemu vidiku in energetski varnosti, vprašanje finančne smiselnosti se je pojavilo pozneje.

Pahor je pred komisijo danes povedal, da je sklical tudi strateški svet za energetiko. "Zdelo se je, da je temu naklonjena večina strokovne javnosti," je dejal Pahor in dodal: "Če sem sprejel neko stališče, mnenje, sem ga v prepričanju, da je bilo tako prav." 

"Ali bi danes ukrepal drugače? Verjetno ne."

Zanj je bila relevantna ocena takratnega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, ki je opozoril, da bi stroški, povezani tudi z ukinitvijo ali zadržanje, lahko znašali med 450 milijoni do čez milijardo evrov.

"Zaupal sem Lahovniku, ki je bil glavni minister za to vprašanje, da je investicija dobra, upravičena, hkrati pa tudi skrbno vzel njegove napotke glede dolžnih ukrepanj, da bi bila investicija stroškovna optimalna." 

Lahovnik je bil zagovornik naložbe, Pahorja pa je v strokovnem smislu prepričal, da je naložba smiselna, da pa je treba nadzorovati ceno in poskrbeti, da se z naložbo nihče ne okorišča.

Darja Radić, ki je na položaju nadomestila Lahovnika, je imela bolj rezervirano stališče do Teša 6. "A nikoli do te točke, da bi mi rekla, da se prekine ali ustavi projekt. Ali bi ob vsem, kar vem danes, ukrepal drugače? Glede odločitve za investicijo verjetno ne," je poudaril Pahor, zdaj predsednik države.

Ne spreglejte