Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša TEŠ 6

Petek, 17. 3. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Janša: Tistega, ki bi takrat to rekel, bi razglasili za neprištevnega #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalni komisiji DZ je bivši premier Janez Janša pojasnil, da se je vse od leta 2009 projekt Teš 6 začel dražiti. Njegova vlada je leta 2012 dobila zagotovila o določenih parametrih naložbe, Janša pa poudarja, da so bila ta očitno lažna, nekdo je pri tem goljufal in bi moral za to odgovarjati.

Kot je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 pojasnil Janša, se nanj osebno pritiski niso vršili, je pa bilo leta 2012 veliko javnih pritiskov na podelitev državnega poroštva. Med njimi je omenil pisma sindikatov, grožnje dobavitelja in zahteve za odločanje o poroštvu.

Vlada se je morala takrat odločiti, bili so določeni roki pri naložbi, francoski Alstom je izvajal pritisk, zadaj so bile iztožljive pogodbe, je nanizal in ocenil, da bi takrat lahko vlado obtožili, da je povzročila izgube. Tako je njegova vlada vztrajala, da se zadevo pripelje na raven odgovornosti, zahtevala je določena jamstva, da bo naložba dobičkonosna.

Stopnja odgvornosti je lahko določljiva

"Zdaj se je izkazalo, da so ta lažna, ti ljudje bi morali biti v postopku," je poudaril. Dokumente je moral nekdo podpisati, ravni in stopnje odgovornosti pa zato po Janševem mnenju najbrž ni težko ločiti.

Janša je še dodal, da v času njegovega mandata ni bilo junaka, ki bi rekel, da je to projekt, ki bo stal eno milijardo evrov, saj bi ga razglasili za neprištevnega.

Takrat ni bilo enega strokovnjaka, ki bi rekel, da cena za premog 2,25 evra za gigajoul, ki so jo postavili v Premogovniku Velenje, ni prava. Ko je začel Teš 6 obratovati, se je videlo, da ta cena ne drži in da je nekdo zavajal. Hkrati je izrazil presenečenje, ker na tej točki ni zasledil nobene kriminalistične preiskave za to očitno goljufijo.

Leta 2009 bi lahko projekt ustavili in s tem prihranili veliko denarja, ko pa bi se pokazali pozitivni trendi, bi se lahko z investicijo nadaljevalo. "Ni bilo treba postaviti dokončne usode tega bloka, samo 'time out' bi si vzeli," je menil Janša. Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov, čeprav je v zavezah, danih v zameno za državno jamstvo, najvišja končna vrednost projekta postavljena pri 1,3 milijarde evrov.
Ne spreglejte