Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
10.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 10.31

8 let, 2 meseca

Od prazne aktovke do milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vida Kocjan v Demokraciji piše, da je Janša o tajkunih dejal: "No, ne bo držalo, da tajkunov pri nas ni še nihče videl. Prav prepoznavni so."

"Tajkun je nekdo, ki je pred leti prišel v na pol privatizirano podjetje s prazno aktovko, danes pa ima na svoje ime vpisanih ali naokrog parkiranih za milijone evrov delnic ali deležev tega istega podjetja," je dejal premier o tajkunih. Kocjanova v tedniku omenja še drugo premierovo definicijo tajkuna: "Nekdo, ki je bil pred leti po volji politike postavljen za direktorja velikega trgovskega podjetja, nato pa je tudi zaradi poslovanja svojih zasebnih podjetij ali podjetij svojih sinov s tem podjetjem ali njegovimi dobavitelji njegovo družinsko premoženje naraslo na več kot 20 milijonov evrov".

Bojana Šrota beseda tajkun spravi v smeh

O besedi tajkun so v drugi polovici januarja začeli razpredati v Delu, ko je novinarka Barbara Hočevar objavila članek z naslovom Janez Janša - Naj končno pove, kdo je tajkun, ugotavlja Kocjanova. Članek je, tako Kocjanova, povezan z izjavo Bojana Šrota za tednik Mladina, kjer je dejal, da ga poimenovanja tajkunov spravijo v smeh.

"Bojanu Šrotu gre na smeh, v Delu pa so hitro dojeli, o čem morajo poročati. Prvemu gre na smeh zato, ker je Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško, ki ga sicer vsi uvrščamo med tajkune, Bojanov brat, drugi pa so dojeli, kako morajo pisati, ker je Delo v lasti pivovarne oziroma posredno Boška Šrota. Krog je torej sklenjen," je prepričana Kocjanova.

Kategorija slovenskih tajkunov?

V kategorijo slovenskih tajkunov novinarka Demokracije uvršča nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića, katerega premoženje ocenjujejo na več deset milijonov evrov, in nekdanjega predsednika državnega zbora ter lastnika Autocommerca Hermana Rigelnika.

Obenem poudarja, da sta tako Janković kot Rigelnik v Kučanovem Forumu 21. Poleg njiju Kocjanova med tajkune prišteva tudi Bojana Petana, predsednika uprave DZS, ki ima v neposredni ali posredni lasti številne deleže družb, tudi DZS. Petan je blizu Gregorja Golobiča, slednji pa Milana Kučana, še piše Kocjanova.

Ne spreglejte