Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
18.26

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

11

Natisni članek

preiskava Tomaž Vesel Računsko sodišče

Sreda, 24. 3. 2021, 18.26

3 leta, 1 mesec

NPU preverja tudi Vesela na računskem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

11

Tomaž Vesel | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so uvedli predkazenski postopek, v katerem preverjajo tudi ravnanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, računsko sodišče je zadnje mesece izvajalo revizijo nakupa zaščitne medicinske opreme. 

Računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel, je revizijo nakupa zaščitne medicinske objavilo pretekli četrtek. NPU pa je uvedel predkazenski postopek, s katerim preverjajo tudi ravnanje na računskem sodišču.

Iz policije so to potrdili tako: "V povezavi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da na podlagi prejete prijave preiskovalci NPU vodijo predkazenski postopek za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Več podatkov vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka."

Računsko sodišče je lani ravnalo nenavadno, Vesel je prvemu namestniku Jorgu K. Petroviču decembra onemogočil običajno preverjanje osnutka poročila o polnjenju praznih skladišč zaščitnih sredstev in respiratorjev.

Precej poznosti javnosti pa je že pred tem pritegnilo, ker se je Vesel sestal z Galetom. V intervjuju za Siol.net pred dvema tednoma je te stike Vesel pojasnil tako:

Ste se spomladi, ko ste se srečali z Ivanom Galetom in vam je ta, kot je sam zapisal, ponujal obremenilno dokumentacijo proti vladi, kaj posvetovali z Galetom o tem, da je prav tisti dan podpisal naročilo za prevoz respiratorjev bellavista iz Kitajske, ki so bili že v Sloveniji?

Ne. Takrat smo se udeležili sestanka na pobudo več oseb iz zavoda za blagovne rezerve in ministrstva za obrambo, iz takratne delovne skupine. Za to sem se odločil, ker je bila močna želja po svetovanju o položaju obeh organov, ker so o ureditvi imeli vrsto pomislekov. Takrat sem tudi spoznal gospoda Galeta.

O bellavistah sploh ni bilo govora?

Ne. O tem ne. Je pa bilo o kadrovskih, organizacijskih in komunikacijskih težavah. Takrat je bilo že jasno, da bo to najbrž končalo na mizi računskega sodišča. Oba pola v parlamentu sta že zahtevala revizijo. Morali smo se pripraviti. To je bilo zadnjič, da sem gospoda Galeta videl, slišal ali imel kakršnokoli komunikacijo z njim. Razen nekaj elektronskih sporočil, ki jih je poslal revizijski ekipi računskega sodišča.

Preiskavo naj bi NPU uvedel na podlagi prijave, več informacij za zdaj še ni znanih.

Tomaž Vesel
Novice Vesel o kritiki premierja Janše: "Ne razumem je"
Tomaž Vesel
Novice Računsko sodišče: Nabava zaščitne opreme ni potekala transparentno
Ne spreglejte