Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2008,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2008, 11.37

8 let

Novinar Šurla toži Delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji v.d. odgovornega urednika tednika Mag Silvester Šurla toži upravo Dela zaradi po njegovo nezakonite premestitve v uredništvo Totala tedna.

Kot je zapisano v tožbi, je Šurla po vrnitvi z dopusta 30. januarja od predsednika uprave Dela dobil obvestilo o kršenju obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi, ki se je nanašalo na tožnikove internetne zapise o stanju na Magu, ki jih je objavil v času dopusta. V obvestilu ga je delodajalec opozoril na možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Naslednji dan so Šurlo premestili v drugo uredništvo, uradno "zaradi kadrovske popolnitve in konsolidacje uredništva Total tedna".

"Kazenska" premestitev brez nove pogodbe To neskladje po Šurlinem mnenju "nakazuje, da si je delodajalec preprosto izmislil (organizacijski) razlog za premestitev tožnika v drugo uredništvo". Šurla je premestitev sprejel, a hkrati opozoril upravo Dela, da je Total tedna časnik s povsem drugačno programsko zasnovo od tednika Mag. Po zakonu o medijih pa je za premestitev urednika v uredništvo medija, ki ima drugačno programsko zasnovo, potrebno spremeniti pogodbo o zaposlitvi, opozarja Šurla.

Uuredniška politika ni bila pogodu NS Dela

Šurla je v tožbi namreč spomnil, da sta mu kot vršilca dolžnosti odgovornega urednika Maga nova člana nadzornega sveta Dela - gre za Andrijano Starina Kosem in Stojana Zdolška - na razgovorih "dala vedeti, da bo moral (po njunem) tednik Mag odslej temeljito spremeniti oziroma prilagoditi svojo uredniško politiko, tako da bi podpiral predvsem nekatere politične stranke, izrecno je bila omenjena Slovenska ljudska stranka, in določene projekte nekaterih gospodarski družb v RS, spet je bila izrecno omenjene Pivovarna Laško d.d.".

Kot je zapisal Šurla, je to zavrnil in vztrajal, da bo še naprej vodil uredniško politiko v skladu s profesionalnimi standardi. O omenjenih pritiskih je tudi javno spregovoril, kar naj bi bil razlog, da ni bil izbran za novega odgovornega urednika Maga.

Ne spreglejte