Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
9.01

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 9.01

8 let, 6 mesecev

Nova mesta v domovih za upokojence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Število mest v domovih za starejše občane v Vipavski dolini in na Goriškem se bo v letu in pol povečalo s 527 na 829, kar naj bi zmanjšalo (pre)dolge čakalne dobe za sprejem v tovrstne ustanove.

Jeseni 2009 bosta vrata odprla nova domova v Ajdovščini in Vipavi, že letos poleti pa bo prve varovance sprejel dom upokojencev v Goriških Brdih. V Vipavski dolini in na Goriškem trenutno delujejo trije domovi upokojencev, in sicer v Novi Gorici, kjer lahko sprejmejo 230 oseb, Ajdovščini, kjer imajo 151 postelj, ter na Gradišču nad Prvačino, kjer je prostora za 146 oskrbovancev.

Glede na potrebe je postelj premalo

Glede na trenutne potrebe je postelj premalo. V Novi Gorici znaša povprečna čakalna doba za sprejem dobro leto, najvišja pa je za nepokretne ženske, saj traja tudi dve leti, je povedal direktor Doma upokojencev Nova Gorica Vasja Medvešček. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki so objavljeni na spletni strani skupnosti, na sprejem v Novi Gorici čaka 489, v Ajdovščini 134 in na Gradišču 67 starejših.

Čakalne dobe se bodo skrajšale

Čakalne dobe se bodo v prihodnjih letih zagotovo skrajšale, je prepričan direktor Zavoda za socialno oskrbo Pristan Martin Kopatin. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je namreč zavodu v začetku tedna podelilo koncesijo za dom upokojencev s 100 nadstandardnimi posteljami, ki bo zrasel ob škofijski gimnaziji v Vipavi.

Gradbeno dovoljenje bo zavod za izgradnjo centra za starejše v Vipavi, ki sta ga ustanovila tamkajšnja občina in podjetje Combic, pridobil do poletja, med 4,5 in pet milijonov evrov vredna investicija pa bo predvidoma končana do septembra 2009. Stavbo bo nato zavod oddal v najem Pristanu, ki se je doslej ukvarjal z izvajanjem službe pomoči na domu v petih občinah, je Kopatin pojasnil za STA.

Predvidoma jeseni leta 2009 bo prve oskrbovance sprejel tudi nov dom upokojencev v le nekaj kilometrov oddaljeni Ajdovščini. Na istem razpisu ministrstva za delo je bil namreč uspešen tudi Zavod Karitas Samarijan, za katerega bo to prav tako prvi stik z domsko oskrbo starejših. "Potrebe so res velike. Dva manjša domova oz. dva nova ponudnika pa pomenita boljšo oskrbo," je povedala direktorica Zavoda Karitas Samarijan Milena Bavcon.

Novi dom upokojencev v Ajdovščini bo zrasel ob sedanjem v soseski Ribnik, 3,6 milijona evrov vredno investicijo pa bodo pokrile Škofija Koper ter ajdovski družbi Marc in Antoni, je dejala Bavconova. Po njenih besedah bo v domu, ki bo odprt za vse občane, na voljo 108 postelj - 72 standardnih in 36 nadstandardnih -, od katerih jih bo okoli 20 namenjenih oskrbi ostarelih duhovnikov.

Julija zaživel dom v Goriških brdih

Že predvidoma junija letos pa bo zaživel tudi dom starejših občanov v Goriških brdih, v katerem bo na voljo 94 postelj. Deloval bo kot dislocirana enota novogoriškega doma upokojencev, ki je pred kratkim z občino Šempeter-Vrtojba podpisal pismo o nameri za gradnjo nove enote v Vrtojbi. Tam naj bi leta 2010 zrasel dom, ki bi lahko sprejel 120 starejših, je načrte predstavil Medvešček.

Po njegovih besedah je večanje števila postelj v domovih upokojencev na Goriškem in v Vipavski dolini vsekakor dobrodošlo, čeprav bodo nove kapacitete v Ajdovščini in Vipavi zapolnili tudi starejši iz osrednje Slovenije in manj z Goriške. V Ljubljani je pomanjkanje mest v domovih za starejše še večje, je pripomnil.

Ne spreglejte