Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
14.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 14.01

8 let, 3 mesece

Nikogar ni mogoče siliti v stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sindikalni zaupniki in člani sindikata SVIZ nobenega učitelja ne morejo siliti v stavko, je dejal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

Po drugi strani pa Štrukelj priznava, da če 99 odstotkov učiteljev na določeni šoli na dan stavke ne bo delalo, ne bodo mogli delati niti preostali učitelji. Sicer pa je glavni tajnik SVIZ pojasnil, da vabijo tudi nečlane sindikata, da se do stavke opredelijo. O stavki glasovali kar med učiteljsko konferenco Glede navedb, da se je vsaj na eni izmed ljubljanskih srednjih šol o učiteljski stavki odločalo kar med učiteljsko konferenco, na kateri so bili prisotni tudi nečlani SVIZ, je Štrukelj dejal, da bodo zadevo preverili in je zato trenutno ne more kategorično zavrniti. Ob tem pa je dodal, da so na številnih šolah vsi zaposleni učitelji hkrati tudi člani SVIZ. Zato "se pogosto dogaja, da se po koncu pedagoških konferenc, tam, kjer je članstvo praktično stoodstotno, sestane tudi sindikat, ki je v isti zasedbi".

Marija Šuštaršič: V postopku glasovanja ni prišlo do kakršnega koli agitiranja

Ravnateljica Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo iz Ljubljane Marija Šuštaršič je potrdila, da je v ponedeljek v času učiteljske konference na šoli potekalo tajno glasovanje o stavki, vendar se ji to ne zdi sporno. Po njenih besedah so jo predstavniki sindikata prosili, naj jim odmeri del časa za glasovanje o stavki, ker so bili pač na enem mestu zbrani vsi učitelji. Glede na to, da je šlo za dolgotrajno konferenco, je Šuštaršičeva dala soglasje za izvedbo glasovanja. Pri tem dodaja, da v postopku glasovanja ni prišlo do kakršnega koli agitiranja.

V času Drnovškovih vlad SVIZ izvedel šest stavk O primerjavi sedanjih razmer z obdobjem, ko je bil premier Janez Drnovšek, pa sicer Štrukelj spominja, da "je SVIZ v času Drnovškovih vlad izvedel šest stavk, najdaljša pa je trajala pet dni". Predvsem pa je po njegovem razlika v tem, da je tedaj šlo za "klasične" stavke za povišanje plač, "tukaj pa gre za spoštovanje dogovora". Ko je SVIZ leta 2001 izglasoval stavko, je vlada nekaj dni pred njeno izvedbo pristala na vse stavkovne zahteve, dodaja Štrukelj.

Ne spreglejte