Petek,
30. 8. 2024,
10.41

Osveženo pred

1 dan, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,69
nepremičnine obala Vzajemna Boštjan Aver

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 10.41

1 dan, 14 ur

Finančni "supernadzornik" na drugem tiru ima več kot milijon evrov nepremičnin in jahto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,69
Boštjan Aver | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predsednik uprave Vzajemne Boštjan Aver, ki se je moral leta 2009 zaradi domnevno spornih poslov te zdravstvene zavarovalnice posloviti s položaja, nato pa je večino časa vodil javna podjetja, ima v lasti za več kot milijon evrov nepremičnin in jahto, poroča spletni portal Necenzurirano. Aver poleg dela v javni službi kot samostojni podjetnik dodatno opravlja finančni nadzor gradnje drugega tira Divače–Koper. Aver pa trdi, da članek v Necenzurirano ne navaja vseh virov njegovega premoženja, ker želi zavajajoče prikazati in ustvariti sum, da sam nima dovolj virov za financiranje omenjenih naložb.

Na Necenzurirano so pred dnevi razkrili, da je Boštjan Aver, ki je osem let preživel na čelu Komunalnega podjetja Logatec, letos pa prevzel vodenje Komunalnega podjetja Vrhnika, v zadnjih 15 letih postal lastnik hiš in parcel, za katere je odštel skoraj 1,5 milijona evrov. V Ankaranu si je zgradil rezidenco, v njeni okolici pa kupoval kmetijska zemljišča, ki jih je želel spremeniti v zazidljiva. Letos je kupil še eno hišo s posestvom, za katero bo plačal 770 tisoč evrov. V tem času je postal tudi lastnik prestižne 12-metrske jahte. Koliko je odštel zanjo, ni znano.

Boštjan Aver
Novice Kaj v državni energetiki počne nekdanji šef Vzajemne, ki je moral na sodišče?

Aver sicer po navedbah portala veliko dela opravi tudi prek statusa samostojnega podjetnika. V obdobju med 2017 do 2021 je imel letno okoli 200 tisoč evrov prihodkov. Večino tega je prejel od javnih naročnikov, med katerimi je bilo tudi ministrstvo za infrastrukturo. Aver je namreč podizvajalec podjetja Mind Inženiring, ki vodi "super nadzor" gradnje drugega tira Divače–Koper, pri čemer je Aver posebej zadolžen za finančni nadzor. Do zdaj je od podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir, prejel za dobrih 78 tisoč evrov plačil.

Denar mu je posodil tudi nekdanji kolega iz Vzajemne

Spletni portal se sprašuje, od kod Averju denar za vse te nakupe? Osnovna letna plača direktorja Komunalnega podjetja Vrhnika namreč znaša okoli 64 tisoč evrov bruto. V času vodenja komunale v Logatcu je imel skupaj za približno pol milijona evrov bruto prejemkov.

Necenzurirano razkriva, da si je Aver pred dvema letoma od nekdanjega člana uprave in prokurista Vzajemne Franca Henigmana izposodil 250 tisoč evrov. Z njim sta se skupaj znašla tudi na zatožni klopi v primeru Vzajemne. Za posojilo mu ni bilo treba plačati obresti, s tem denarjem pa naj bi deloma financiral tudi zadnji nakup hiše v Ankaranu. Uradni lastnik te nepremičnine bo njegovo podjetje Averinvest, ki se ukvarja z upravljanjem premoženja in svetovanjem. V letih 2022 in 2023 je ob skupaj 63 tisoč evrih prihodkov ustvarilo slabih 34 tisoč evrov dobička. Tudi nakupe drugih nepremičnin je Aver financiral s posojili. Teh je po javno dostopnih podatkih že za kar okoli 1,3 milijona evrov. Večino tega denarja bi moral vrniti že v prihodnjem letu. Necenzurirano se sprašuje, kako mu bo to uspelo, saj to iz njegovih uradnih prihodkov ni jasno.

Kaj pravi Boštjan Aver o virih za nakup nepremičnin in jahte

Boštjan Aver
je na vprašanje Siol.net o izvoru premoženja za nakup zgoraj omenjenih nepremičnin in plovila odgovoril, da v prispevku Necenzurirano niso bili podani vsi viri njegovega financiranja. Kot pravi, mu novinar Necenzurirano omenjenega vprašanja sploh ni zastavil. "Analizirano je obdobje zadnjih petnajst let, ko sem bil osem let direktor JP Komunalno podjetje Logatec (julij 2013–avgust 2021), skoraj tri leta direktor zasebne družbe Slopak (avgust 2021–maj 2024), od maja 2024 sem direktor JP Komunalno podjetje Vrhnika. Že iz tega sledi, da sem bil v zadnjih petnajstih letih direktor javnega podjetja osem let./…/ Torej novinar ne navaja mojih zaslužkov pred letom 2013 in ne zaslužkov na družbi Slopak, ki so letno znašali več kot sto tisoč evrov bruto."

Kot trdi Aver, je v času vodenje Slopaka zaslužil skupaj več kot 250 tisoč evrov bruto. Prav tako po njegovih besedah v prispevku Necenzurirano ni njegovih drugih prejemkov v zadnjih petnajstih letih: podjemne in avtorske pogodbe, npr. za predavanja na fakultetah, drugi prejemki iz naslova odpravnin pri vodenju družb, viri iz naslova dedovanja, odškodnin, zavarovalnin … "Vse omenjene vire financiranja svojih naložb letno sporočam KPK in tudi spremembe premoženja," je še povedal Aver, ki je prepričan, da je članek v Necenzurirano zavajajoč in skuša ustvariti sum, da sam nima dovolj virov financiranja za omenjene naložbe.

Tomaž Vesel, Računsko sodišče
Novice Računsko sodišče: Država pri projektu drugi tir neučinkovita