Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
8.24

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 8.24

8 let, 6 mesecev

Na veliko soboto blagoslov velikonočnih jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Velika sobota je dan pred veliko nočjo, ko kristjani častijo Jezusa v Božjem grobu.

Zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki blagoslovijo svoje domove, na velikonočnem ognju pa gospodinje pripravljajo velikonočne dobrote. Danes je tudi blagoslov velikonočnih jedil, ki imajo posebno simboliko.

Velikonočna sveča predstavlja vstalega Kristusa

Velikonočno praznovanje se začne zvečer s slovesnim bogoslužjem, pri katerem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa in krstno bogoslužje oz. obnovitev krstnih obljub. "Pri sv. maši se bere večje število svetopisemskih besedil, ki imajo globok pomen za odrešenjsko zgodovino," so zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Posebna simbolika jedi

Poseben pomen ima na veliko soboto blagoslov velikonočnih jedi. "Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote, darov, ki smo jih prejeli od Boga, in da začutimo Božjo bližino in njegovo navzočnost v našem vsakdanjem življenju," so zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Kruh je sad Božje dobrote in človekovega dela

Kot so navedli, imajo velikonočna jedila posebno simboliko. "Kruh je sad Božje dobrote in človekovega dela. Meso je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje," so pojasnili. Obenem so navedli, da pet rdeče obarvanih pirhov spominja na kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. Korenine hrena pa nosijo simboliko žebljev.

Po vsej Sloveniji velikonočne vigilije Po vsej Sloveniji bodo danes potekale velikonočne vigilije, nočne liturgije pred veliko nočjo. V ljubljanski stolnici bo vigilijo danes ob 20. uri vodil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Mariborski pomožni škof Peter Štumpf bo velikonočno vigilijo vodil v cerkvi Povišanja svetega križa v Trbonjah.

V celjski stolnici bo velikonočno vigilijo ob 19. uri vodil celjski škof Anton Stres, v katedrali v Novi Gorici pa ravno tako ob 19. uri koprski škof Metod Pirih. V koprski stolnici bo velikonočno vigilijo ob 19. uri vodil koprski pomožni škof Jurij Bizjak, v murskosoboški stolnici pa ob 18. uri škof Marjan Turnšek. Velikonočno vigilijo v novomeški stolnici bo ob 19. uri vodil škof Andrej Glavan.

Ne spreglejte