Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
6.45

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

RTV Slovenija

Sreda, 25. 10. 2023, 6.45

6 mesecev, 1 teden

Zaradi slabega finančnega položaja Svet RTVS sklical izredno sejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
RTV Slovenija | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je odločil novembra sklicati izredno sejo o slabem finančnem položaju zavoda in nanjo povabiti najvišje predstavnike ustanovitelja, ki naj bi povedali, kje sami vidijo rešitve. "RTVS še nikoli ni bil v taki situaciji kot zdaj," je dejala vodja službe za finančne zadeve in računovodstvo Saša Umek Knez.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v petčlanski finančni odbor 3. avgusta imenoval Slavico Pečovnik, ki jo je predlagalo ministrstvo za kulturo, Ivano Nedižavec Korada, ki jo je predlagalo ministrstvo za finance, Sašo Knez Umek po izboru sveta delavcev RTVS, Polono Pergar Guzaj po izboru Združenja nadzornikov Slovenije in Andrejo Mušič po izboru Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije. Mandat odbora traja štiri leta.

Njegove naloge so dajati predhodno mnenje k osnutkom statuta, finančnega načrta in letnega poročila zavoda ter k predlogu uporabe morebitnega presežka zavodovih prihodkov nad odhodki.

Martič: Odgovora od vlade še ni, sestanki bodo sledili 

"Prispevek za RTV se že desetletje ni spremenil, dodatnega vira prihodka od delnic Eutelsat, ki je letno znašal približno štiri milijone evrov, pa ni več," je spomnila Umek Knezova. Po njenih besedah naj bi prihodki zavoda prihodnje leto glede na finančna izhodišča za finančni načrt zavoda za leto 2024 znašali 139 milijonov evrov, vendar pod pogojem, da bo odgovor vlade na prošnjo zavoda za več sredstev pozitiven.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič je bil namreč sredi oktobra pri premierju Robertu Golobu in ga seznanil s finančnimi razmerami na zavodu. Dogovorila sta se, da bo uprava posredovala vladi celovito poročilo o poslovanju zavoda.

Martič je svetnikom danes povedal, da uprava lahko po zakonu pozove ustanovitelja k zagotovitvi sredstev za opravljanje javne službe. Pri postavki za narodne skupnosti so tako ocenili, da bi za leto 2024 lahko izstavili račun v višini deset milijonov evrov. "V dobri veri, da se bo to zgodilo, smo teh deset milijonov evrov predvideli med prihodki," je pojasnil. Odgovora od vlade še ni in sestanki bodo sledili, je zagotovil.

Horvatova: Pri pripravi programsko-produkcijskega načrta je totalna kriza

Osnutek programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 je sicer napovedal za 30. oktober in šele na tej podlagi bo po njegovem mogoče nadaljnje ukrepanje.

"Pri pripravi programsko-produkcijskega načrta ne skrivam, da je totalna kriza," je priznala direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat. "Ostali bomo na zelo okleščeni programski shemi," je obžalovala.

Izredno sejo predlagal predstavnik zaposlenih 

Sklep o sklicu izredne seje je predlagal svetnik Gregor Drnovšek, ki je predstavnik zaposlenih v svetu. Zaradi neusklajevanja prispevka za RTV z inflacijo je zavod v desetih letih izgubil dodatnih 30 milijonov evrov prihodkov, je ponovil podatek, ki ga je navedla že Umek Knezova. Na izredni seji bi lahko po njegovem predstavili dve različici programsko-produkcijskega načrta zavoda za leto 2024, pri čemer bi bila ena "totalno oskubljena", torej pripravljena v skladu z navodilom uprave, naj se variabilni stroški linearno zmanjšajo za 28 odstotkov, druga različica pa bi bila takšna, kot so jo sposobni izvesti brez krčenja sredstev. "Pa naj povejo, kaj so pripravljeni podpreti," je pozval.

Ne spreglejte