SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Umrl tudi zdravnik, ki je bil tarča napadalca v izolski bolnišnici

10

termometer

Izolska bolnišnica
Foto: STA

V izolski bolnišnici je popoldne prišlo do streljanja, v katerem je 70-letni moški ustrelil zdravnika in dva policista. V napadu sta umrla policist in napadalec, po zadnjih informacijah pa naj bi umrl tudi zdravnik, ki je bil tarča napada.

Do streljanja je prišlo okoli 15. ure, ko je 70-letni moški streljal na policista in zdravnika. Napadalec je bil na pregledu na okulističnem oddelku. Po navedbah očividcev je hodil z berglami. Po končanem pregledu je na hodniku zanetil prepir in medtem za hrbtom držal pištolo.

Takrat je mimo prišel tudi eden izmed urologov in moški je začel streljati. Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka se je moški odpravil v bolnišnico z namenom, da ubije prav tega zdravnika. Tudi očividci pravijo, da je strelec iskal prav ustreljenega zdravnika, saj je spraševal po njem. V rokah naj bi imel celo list papirja s seznamom imen, poroča RTV.

Zdravnika je ustrelil v prsni koš, nato pa še v hrbet. Na hodniku je zavladala panika, v bolnišnici pa je bil medtem tudi 43-letni uniformirani prometni policist. Ta je po Fankovih besedah začel streljati nazaj proti strelcu, a ga je storilec od blizu ustrelil v prsni koš. Njegove poškodbe so bile tako hude, da je umrl na kraju dogodka oz. so njegovo smrt razglasili poldrugo uro pozneje v operacijski dvorani.

Sledilo še streljanje pred bolnišnico

Napadalec je nato po neuradnih informacijah odkorakal iz bolnišnice, se usedel na bližnjo klopco in tam nekaj časa posedel, nato pa skušal pobegniti z avtomobilom.

Policisti, ki so bili napoteni na kraj dogodka, so v blokadi ustavili storilca na parkirišču. Pri tem je 70-letnik večkrat streljal tudi proti njim in drugega policista zadel v prsni koš. Policisti so prav tako odgovorili s streli, zdaj pa še preiskujejo, ali si je storilec nato sodil sam ali so ga pokosile policijske krogle.

43-letni policist je na kraju umrl, prav tako je umrl napadalec. Poleg policista in napadalca je po poročanju medijev okoli 21. ure v izolski bolnišnici umrl tudi zdravnik. Policist, ki so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, je uspešno prestal operacijo in je zunaj smrtne nevarnosti.

V preteklosti dvakrat oropal pošto

Napadalec je stari znanec policije iz naselja Sveti Anton v Kopru. V preteklosti je zaradi dveh ropov pošte že bil v zaporu, poročajo Primorske novice. Po njihovih informacijah je imel napadalec pištolo, ker je bil pred leti v rezervnem sestavu policije.

Izjava očividke za radio Capris:

"Sama sem bila na oddelku, kjer je ustrelil policista. Ustrelil ga je v hrbet, ta je naenkrat padel, se obrnil, vzel svojo pištolo, ampak ni mu več uspelo streljati na napadalca, ki se je vrgel na stole. Policist se je samo obrnil na hrbet in dihal. Stala sem tam in nisem vedela, kaj narediti," je povedala priča, ki je bila med napadom ravno na hodniku. Po njenih besedah je bilo izstreljenih vsaj sedem nabojev. 

Letno več kot 200 napadov na policiste

V Sloveniji se letno v povprečju zgodi več kot 200 napadov na policiste, z današnjim dogodkom vred je v napadih umrlo pet policistov.

Konec julija je v okolici Brežic 22-letni nemški državljan v prsi zabodel 30-letnega policista. Ta je pozneje v bolnišnici umrl, storilec pa je storil samomor.

Lani poleti je moški poklical policijo, naj pride pomagat na Ižansko cesto na območju Ljubljane. Ko je patrulja z dvema policistoma vozila proti kraju dogodka, se je moški vanjo namerno čelno zaletel s svojim vozilom. Eden izmed policistov je umrl.

Leta 2014 je v Litiji med prometno kontrolo voznik, ki je bil psihični bolnik, ustrelil policista.

Prva smrt policista med opravljanjem dela se je zgodila leta 1997 v Kočevju, takrat je vojak ustrelil policista, potem ko mu je ta vzel vozniško dovoljenje.

Splošna bolnišnica Izola Foto: Bor Slana

Ministrica: Naredili bomo vse, da takšnih tragičnih dogodkov ne bo več

"Ministrstvo bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več. Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah," je po dogodku sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.


Slovenska policija je ponovno zavita v črnino


Notranja ministrica znova opozorila na nevarno delo policistov

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po današnjem strelskem incidentu v bolnišnici Izola, v katerem je bil ubit en policist, drugi pa huje ranjen, znova opozorila na nevarno delo policistov. Dejala je, da je "pravica do varnega opravljanja nevarnega dela človekova pravica vsakega policista in policistke", so sporočili z MNZ.

"V Sindikatu policistov Slovenije vsak napad na policiste kot predstavnike države Republike Slovenije ostro obsojamo. Hkrati izražamo globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj smo v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo," so sporočili iz Sindikata policistov Slovenije.

"Današnji dogodek žal ponovno dokazuje, da policisti nismo zgolj uradniki, poklic policista pa nikakor ne more biti primerljiv s katerimkoli drugim poklicem. V zadnjem času smo žal priča vse več okrutnim napadom na policiste, ki se vedno pogosteje končajo tragično," pa so zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije.


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin