Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 13.38

8 let

Policija žaluje: v glavo ustreljeni policist umrl (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prometni policist Damijan Kukovič, ki ga je v petek v Litiji voznik ustrelil v glavo, je danes ob 13.05 v Kliničnem centru v Ljubljani umrl.

Po naših informacijah naj bi konzilij zdravnikov na podlagi opravljenih preiskav ugotovil klinično smrt možganov.

Vse želje in upanje celotne policije in slovenske javnosti, da bi ranjeni policist le okreval in se vrnil v krog družine in sodelavcev, se tokrat žal niso uresničile, so sporočili s policije, kjer so zaradi smrti sodelavca "globoko pretreseni in prizadeti".

Petrovič: Poskrbeti je treba za družino V Sindikatu policistov Slovenije so ves vikend upali, da bo policist preživel. "Želeli smo si, da bi kljub minimalni možnosti za preživetje kolegu uspelo, a mu žal ni," je za PlanetSiol.net povedal prvi mož sindikata Zoran Petrovič. Prva misel, ki se jim je porodila ob tej tragični novici je, da je treba poskrbeti za družino.

"Že včeraj smo na notranjega ministra Gregorja Viranta naslovili zahtevo, da se prejme podrobnejši pravilnik - kar sicer zakon že določa, a bolj ohlapno - glede pomoči za družino, torej pravilnik, ki bi natančno določal višino odškodnine za družino umrlega policista, štipendije za otroke. Družina je namreč zaradi tega hendikepirana," je pojasnil Petrovič.

V sindikatu zbirajo prostovoljne prispevke za pomoč družini Pohvalil je tudi solidarnost svojih kolegov v policiji in sindikatu, kjer že zbirajo prostovoljna denarna sredstva za družino. "Še vedno pa vztrajamo na našem cilju, da se dokočno uredi status policista. Gre za zelo nevarne poklic, zato bomo v sindikatu pri naših zahtevamo vztrajali," še dodaja Petrović

"Čeprav smo do zadnjega upali, da se bo zdravstveno stanje kolega, ki je bil v petek pri opravljanju naloge hladnokrvno ustreljen, izboljšalo, žal ni bilo tako," je v izjavi za javnost povedal generalni direktor policije Stanislav Veniger. "Kljub trudu v kliničnem centru smo danes izgubili mladega policista." Povedal je, da bodo družini pokojnega skušali pomagati po najboljših močeh.

Veniger: Ni prav, da moramo policisti varčevati v svojo škodo Dotaknil se je tudi nevarnosti poklica policista: "Žaljivke in zmerjanje, grožnje, napadi, v skrajnih primerih tudi streli in mnogo od tega ostane javnosti skrito in to je tisto, kar mora sleherni policist nositi s seboj," je še dodal Veniger. V policiji se sicer na različne načine trudijo varovati zaposlene. O 24-urni dosegljivosti psihološke pomoči za policiste smo na Planet Siol.net pisali že v soboto, saj življenjske zgodbe policistov zaznamujejo številne travme, stresi, s katerimi se morajo spopadati.

Tako kot sindikalist Petrovič tudi Veniger ugotavlja, da ob tako nepredvidljivih dogodkih, kot je bil petkov, policistu ne bi pomagala niti najboljša oprema. "A ne glede na to bi bilo edino prav, da bi imeli policisti najboljšo mogočo zaščitno opremo in mnogo boljše pogoje za delo, predvsem pa mnogo boljše plačilo," poudarja Veniger in dodaja, da je varnost neprecenljiva, česar pa se zavemo šele, ko je ogrožena. "Na to smo že neštetokrat opozorili vodstvo države in politike. Preprosto ni prav in ni pošteno, da moramo zaposleni v policiji do skrajnosti in v svojo škodo varčevati in plačevati račune preteklega neodgovornega delovanja posameznikov, tudi na visokih položajih," poudarja Veniger.

V blogu pisal o svojih stiskah Kukoviča, 39-letnega očeta dveh otrok iz Slovenjskih Konjic, je v glavo ustrelil 26-letni Dušan Petrovčič iz Gabrovke med kontrolo prometa v petek v Litiji. Hudo poškodovanega ustreljenega policista so s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana, kjer je danes umrl.

Storilca, pripadnika Slovenske vojske, je obstrelil Kukovičev kolega, policiji pa se je predal sam potem, ko je prišel domov. Petrovčič je v bolnišnici in okreva. V bolnišnici ga policisti varujejo 24 ur na dan. Petrovčič je star znanec policije, v svojem blogu pa je pisal o svojih osebnostnih stiskah.

Slovenska vojska je bila seznanjena, da zoper Petrovčiča tečejo določeni postopki, pri katerih so tudi sodelovali. Strelec ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je ustrelil policista, ni bila službena, so potrdili v SV. Petrovčiča so suspendirali, grozi mu prenehanje delovnega razmerja. Za uboj slovenska zakonodaja predvideva do 15 let zaporne kazni.

Ne spreglejte