Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

škoda kmetijstvo poplave

Sreda, 17. 9. 2014, 19.18

8 let

Moča v kmetijstvu povzročila za več let škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnja moča bo pustila posledice ne samo na letošnji letini, temveč tudi na letini prihodnjega leta, opozarja Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije.

Zadnje poplave so skupaj z močo prizadele več kot 25 tisoč hektarjev kmetijskih površin, pri tem pa so najbolj prizadeta območja Pomurja, Podravja in Dolenjske.

Na območju Pomurja je prizadetih 12.100 hektarjev kmetijskih površin, v Podravju 10.400 hektarjev in na območju Dolenjske 1.300 hektarjev.

Uničeni so travniki, buče, koruza, oljna ogrščica … Javna služba kmetijskega svetovanja v okviru zbornice je tam, kjer je bilo to že mogoče, opravila prve ocene škode na kmetijskih površinah. Ob izdatnih padavinah v septembru se je namreč pretekli teden položaj na kmetijskih površinah še dodatno zaostril, saj so se reke in potoki znova razlili po že tako razmočenih površinah. Tako je v prvih devetih mesecih tega leta padlo že več padavin, kot je dolgoletno povprečje za vse leto.

Po prvih ocenah so ponekod precej uničeni travniki, buče, koruza in oljna ogrščica. Na nekaterih območjih ni mogoče opraviti siliranja, prav tako ni mogoča setev dosevkov za ozelenitev njivskih površin. Plazovi so ponekod odnesli cele vinograde, sadje in grozdje pa gnijeta.

Posledice pretirane moče in poplav se bodo poznale tudi prihodnje leto, saj je dolgoročno uničena rodovitnost (struktura) tal, marsikje pa ne bo mogoče izvesti predvidenega kolobarja, opozarjajo v zbornici.

Kmetje si zdaj želijo predvsem suhega vetra Posledice poplav in moče bi se bistveno omilile, če bi se v prihodnje nadaljevalo suho vreme. Kmetje si predvsem želijo suhega vetra, ki bi osušil rastline in tla.

Lažja tla se bodo ob ustreznem vremenu primerno osušila v treh dneh, težja tla pa v enem tednu. K večjemu izhlapevanju vode bi pripomogel topel južni veter, a to velja le za tla, ki niso bila poplavljena.

Če se bo vreme stabiliziralo in se bodo tla primerno osušila, je do 25. septembra še mogoče sejati za ozelenitev. Po 25. septembru na zbornici svetujejo setev mnogocvetne ljuljke in samostojnih trav brez detelj, saj je setev detelje po tem datumu zelo tvegana.

Pri vseh kulturah se zaradi obilne letine v sosednjih deželah kažejo pri poljščinah rekordno nizke cene, kar bo stanje v kmetijstvu še poslabšalo.

Ne spreglejte