Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Miro Cerar OECD Bled

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 12.01

6 let, 6 mesecev

Miro Cerar šefu OECD obljubil reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar se je prvi dan Blejskega strateškega foruma skupaj z več ministri sestal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Josejem Angelom Gurrio ter mu zagotovil, da bo Slovenija nadaljevala strukturne reforme za povečevanje produktivnosti in zagotovitev stabilnosti javnih financ na dolgi rok.

Po mnenju generalnega sekretarja OECD Gurrie je Slovenija trenutno v zelo dobrem položaju, saj gospodarstvo okreva, raste in zaposluje, visoka je gospodarska rast, znižuje se javni dolg. Med izzivi so predvsem rast produktivnosti, nove naložbe ter izboljšave poslovnega okolja, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Blejski strateški forum (BSF) velja za enega najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji ter odmevno stičišče politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov akademske srenje. Dogodek, na katerem se bo po napovedih zbralo tisoč udeležencev iz 70 držav, med njimi 15 zunanjih ministrov, bo potekal pod naslovom Nova realnost.

V spodnjem videu si lahko odgledate uvodno okroglo mizo BSF, na kateri so nastopili podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, generalni sekretar OECD Angel Gurria, srbska premierka Ana Brnabić in nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk:

Gurria: Ljudje politiki ne zaupajo več

Gurria je opozoril, da je gospodarstvo okrevalo, a je rast še šibka, brezposelnost pa ostaja visoka, distribucija dohodka pa je danes slabša, kot je bila pred eno generacijo. Zavzel se je ne le za povečanje produktivnosti, ampak tudi za večjo vključenost. Izpostavil je še padec zaupanja v politiko in demokracijo, kar se kaže tudi pri volilni udeležbi.

Na srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem sta sogovornika ocenila, da ima Slovenija stabilno gospodarsko rast, vendar je pred njo še nekaj nujnih reform. Ob tem je generalni sekretar izpostavil problem staranja prebivalstva, so sporočili iz predsednikovega urada.

Video: Planet TV


Miro Cerar: Slovenija še vedno velja za socialno državo

Cerar je v pogovorih z Gurrio poudaril, da Slovenija resno in odgovorno jemlje priporočila OECD. Ta v svojih poročilih ugotavlja, da je Slovenija v zadnjih treh letih dosegla izjemen napredek, so poudarili v sporočilu za javnost iz Cerarjevega kabineta.

"Posebej me veseli, da OECD vidi širše in v svojih priporočilih ne zasleduje zgolj cilja višje gospodarske rasti same po sebi, temveč v kontekstu dvigovanja ravni kakovosti življenja ljudi. To je tudi moj cilj in cilj moje vlade. Ponosen sem na to, da Slovenija še vedno velja za socialno državo z nizko stopnjo neenakosti. Tudi v tem sledimo politikam OECD," je poudaril premier Cerar.

Pred Slovenijo po oceni Cerarja še mnogo izzivov

Slovenski predsednik vlade je še dejal, da so priporočila OECD pomembna pri določanju reformnih ukrepov, ki jih sprejema slovenska vlada. Strinjal se je, da sta spodbujanje produktivnosti in konkurenčnosti zelo relevantni vprašanji za Slovenijo.

Kljub velikemu napredku, ki se kaže v vseh pozitivnih makroekonomskih kazalnikih, pa je pred Slovenijo po mnenju Cerarja še mnogo izzivov. Posebej je izpostavil zdravstveno reformo in reformo pokojninskega sistema, kar je tudi zaradi starajoče se populacije ključno.

Cerar želi zaščititi vladavino prava

Cerar je v uvodnem nagovoru v letošnji BSF poudaril, da je treba vedno verjeti v moč dialoga in si prizadevati za kompromise. Vendar na določenih področjih kompromisov ne sme biti, je opozoril Cerar, pri čemer je izpostavil demokracijo in vladavino prava. Zlasti slednja je po njegovem mnenju v zadnjem času ogrožena. To spodkopava obstoj demokracije, ki brez spoštovanja pravnih predpisov in načel ne more obstajati.

V tej luči je ponovil, da je Slovenija odločena uresničiti razsodbo arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. "To želimo doseči z dialogom z našo sosedo," je zagotovil, vendar ob tem jasno povedal, da brez spoštovanja vladavine prava ne bo šlo.

"Torej, če Hrvaška ne bo pripravljena uresničiti razsodbe, bo moja vlada našla način za njeno uresničitev in s tem zaščito vladavine prava," je še dejal premier.

Ne spreglejte