Četrtek,
1. 9. 2022,
13.38

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

7

Natisni članek

vlada Bojan Kumer Tatjana Bobnar

Četrtek, 1. 9. 2022, 13.38

1 leto, 7 mesecev

Minister Kumer: Z nakupom kurilnega olja velja še počakati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

7

Bojan Kumer | "Širimo pojem gospodinjskega odjemalca. S tem rešujemo odjemalce v večstanovanjskih stavbah, da imajo enake pogoje pri oskrbi z zemeljskim plinom, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah," je povedal minister Kumer. | Foto Vlada RS

"Širimo pojem gospodinjskega odjemalca. S tem rešujemo odjemalce v večstanovanjskih stavbah, da imajo enake pogoje pri oskrbi z zemeljskim plinom, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah," je povedal minister Kumer.

Foto: Vlada RS

"Vse več analiz kaže, da bo treba poseči tudi na trg ekstra lahkega kurilnega olja. Delamo simulacije in izračune, zato ne gre za odločitev da ali ne, ampak samo še kako. Upamo in želimo si, da bi bil ta ukrep čim prej sprejet," je minister Kumer odgovoril na vprašanje, ali bo vlada regulirala tudi cene kurilnega olja. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in minister za infrastrukturo Bojan Kumer sta danes predstavila odločitve, sprejete na današnji seji vlade.

"Obstajata dve možnosti, trda in mehka regulacija, za zdaj pa se nagibamo k mehki regulaciji. Moj nasvet bi bil, naj ljudje počakajo z nakupom kurilnega olja," je še povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer o načrtovani vladni regulaciji kurilnega olja.

Na izrecno vprašanje, ali gospodinjstvom, ki za ogrevanje uporabljajo kurilno olje, priporoča, naj še počakajo z nakupom, je odgovoril pritrdilno.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra do sredine maja. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, trenutno pa je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,55 evra.

O metodologiji za vnovično regulacijo cen kurilnega olja je v sredo med drugim razpravljala tudi delovna skupina za premagovanje draginje.

"Osnovna oskrba je institut, s katerim dajemo pravico vsem odjemalcem, da si lahko zagotovijo plin po gospodinjski osnovni oskrbi, dobaviteljem pa nalagamo, da cenike objavijo," je še povedal Kumer in dodal, da vlada uvaja enoten informacijski sistem.

"Dobavitelji so bili med seboj slabo informacijsko povezani. Želimo pospešiti digitalizacijo na plinskem področju, da bo povezljivost večja in da bo operaterju omogočila hitrejše in pravilno ravnanje," je povedal minister.

Vlada se odloča o noveliranju Zakona o oskrbi s plini

"Cilj poroštvenega zakona je, da damo in omogočimo energetskim družbam dostop do upravičenih likvidnih obratnih sredstev z zadržanim poroštvom," je v uvodu povedal minister za infrastrukturo.

"Širimo pojem gospodinjskega odjemalca. S tem rešujemo odjemalce v večstanovanjskih stavbah, da imajo enake pogoje pri oskrbi z zemeljskim plinom, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah," je povedal minister Kumer in dodal:

"Spreminjamo in noveliramo Zakon o oskrbi s plini. Zakon je bil skoraj dva meseca v medresorskem usklajevanju. Počakali smo, da smo se res dobro posvetovali z deležniki v plinskem gospodarstvu in z zainteresirano javnostjo."

Vladimir Putin
Novice "Poslanstvo naših vojakov v Ukrajini je zaščititi ljudi in seveda samo Rusijo"

Dotaknil se je tudi omejitev glede osvetlitev javnih prostorov, izložb in oglasnih panojev ter poudaril, da vlada še ni želela s trdo dikcijo zakonsko posegati na to področje in to zelo nerada počne, če se krizne razmere še niso začele.

"Danes se lahko že pripravljamo, ker vemo, da nas čaka remont Jedrske elektrarne Krško, ta primanjkljaj električne energije zagotovimo z nadomestnimi viri. Dobava energije se lahko zagotovi iz tujine ali pa vskočijo preostali proizvajalci iz Slovenije, če je to potrebno," je še minister povedal o morebitnem primanjkljaju električne energije.

 

"Vlada je določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organiziranosti in delu v policiji. Spremembe in dopolnitve se nanašajo na spremembo na področju investicijskega vzdrževanja policijskih uprav. Spremembe in dopolnitve se nanašajo na podaljšanje roka za izpolnitev zakonsko določene obveznosti glede pridobitve višje strokovne izobrazbe, na vzpostavitev nacionalne poklicne kvalifikacije policist in na širitev skupine oseb, ki ne morejo sodelovati v pomožni policiji," je uvodoma povedala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Gorbačov
Novice Putin se ne bo udeležil pogreba Gorbačova

Bobnarjeva o predlogu ureditve delovnih mest, za katera se zahteva poklic policista

"Policisti s pridobljeno višješolsko izobrazbo in policisti s pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo policist bodo v enakovrednem položaju glede zasedbe delovnih mest, premeščanja, napredovanja in preostalih pravic iz delovnega razmerja. Tako bodo po predlogu nove ureditve delovna mesta, za katera se zahteva poklic policista, lahko zasedali policisti z višjo strokovno izobrazbo in tudi policisti z najmanj srednješolsko izobrazbo in pridobljenim certifikatom za NPK policist." je povedala Bobnarjeva.

Ruska dača
Novice Olimpijski komite odpovedal druženje športnic v Ruski dači

"Zato se ob upoštevanju obdobja, za katero se sklepa pogodba o izobraževanju policistov in možnosti časovnega podaljšanja pogodb v primeru upravičenih razlogov policistov študentov, predlaga podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti do 1. 1. 2026. Zaradi omejitve števila študentov, ki je odvisna od prostorskih in kadrovskih zmožnosti Policijske akademije in sočasnega izvajanja rednega študija, višješolske izobrazbe policista še vedno niso pridobili 904 policisti, ki bi jo morali pridobiti," je še dodala Bobnarjeva.

Nataša Pirc Musar
Novice Zakaj se je Pirc Musarjeva obrnila na MNZ