Sobota,
9. 4. 2011,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maribor otroci

Sobota, 9. 4. 2011, 11.58

8 let

Mariborski vrtci bodo tudi v prihodnje polni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V mariborskih javnih vrtcih glede na želje po vpisu novih otrok ocenjujejo, da bodo morali prihodnje šolsko leto odpreti dva nova oddelka.

Tako ne bo zavrnjen nobeden od otrok s stalnim prebivališčem v občini, je povedal podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl.

Mesto v vrtcu za vse

"Vsi s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, bodo dobili mesto v vrtcu," je povedal podžupan Mikl, zadolžen za področje šolstva in športa. Kot je dejal, naraščanje števila otrok, ki se želijo vpisati v vrtec, dopolnjujejo z odpiranjem novih oddelkov, a tako v prihodnje najverjetneje ne bo šlo več.

Javni razpis za vpis v mariborske javne vrtce za šolsko leto 2011/12 je potekal med 9. in 18. marcem. Trenutno še nimajo točnih podatkov o številu vpisanih otrok v prihodnjem šolskem letu, saj se mora o vpisu v treh vrtcih odločati komisija.

"Zagotoviti smo morali skoraj 16 milijonov evrov"

V šolskem letu 2010/2011 je bilo v mariborske javne vrtce v 225 oddelkov vpisanih 3963 otrok. Z odprtjem dodatnih štirinajst oddelkov so pokrili vse potrebe staršev s stalnim prebivališčem v občini, čeprav vedno ni bilo možno ugoditi želji staršev po točno določeni lokaciji.

Zaradi odprtja novih oddelkov so morali zaposliti 47 ljudi, kar v letošnjem letu pomeni dva milijona evrov več sredstev za osnovno dejavnost vrtca kot lani. "Zagotoviti smo morali skoraj 16 milijonov evrov samo za osnovno dejavnost, kar je velik denar," je poudaril Mikl.

Posledično je ostalo manj denarja za vzdrževanje vrtcev, čeprav so številne enote nujno potrebne obnove. Večina mariborskih vrtcev je namreč zgrajena v obliki montažnih gradenj in je energetsko zelo potratna.

Načrtujejo tudi nov vrtec v Pekrah

Letos so se lotili sanacije enote Lupinica na Teznu, ki jo bodo zgradili na novo. V ta namen so pridobili 1,2 milijona evrov evropskih sredstev, v letošnjem občinskem proračunu pa zagotovili 870.000 evrov lastnih sredstev. Med načrtovanimi investicijami je še nov vrtec v Pekrah, s katerim so se prijavili na razpis ministrstva za šolstvo in šport, drugega pa za zdaj zaradi pomanjkanja sredstev ne načrtujejo.

Za investicijsko vzdrževanje vrtcev je namreč v letošnjem proračunu predvidenih le okoli 150.000 evrov, medtem ko je bilo prejšnja leta za to namenjenih okoli milijon evrov.