SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborski proračun za 2018 potrjen in za 26 milijonov evrov višji od prvotnega predloga

0,08

termometer

Mariborski mestni svet
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Mariborski mestni svetniki so po nekaj vročih dneh zaradi negotove usode prenove zahodne tribune stadiona Ljudski vrt danes vendarle brez glasu proti potrdili spremembe proračuna za leto 2018, ki med drugim ob petih že predvidenih prinašajo dodatnih šest milijonov evrov posojila, skupaj pa je kar za okoli 26 milijona evrov višji od prvotnega predloga.

Medtem ko so v marca sprejetem proračunu za leto 2018 načrtovali prihodke v višini 95,6 milijona evrov, so te s spremembami zdaj po zaslugi načrtovanih državnih in evropskih virov zvišali na 112,2 milijona evrov. Odhodki bodo višji za več kot 26 milijonov evrov, saj je prvotno sprejeti proračun na tej postavki načrtoval 98 milijonov evrov. Zdaj se je številka dvignila na 124,8 milijona evrov.

V predvolilnem letu ekipa župana Andreja Fištravca poleg obnove zahodne tribune Ljudskega vrta načrtuje še nekatere nove investicije, med drugim nakup objekta Probanke za potrebe Mariborske knjižnice. V ta namen bo mariborska občina porabila celoten kreditni potencial, ki si ga je letos zagotovila z reprogramom starih posojil.

Podrobnosti sprememb je svetnikom na seji razlagala predstavnica urada za finance Mateja Cekič, ki je med drugim povedala, da bo občina večji del dodatnega posojila namenila za nakup stavbe Probanke, ki je zdaj v lasti DUTB, kamor namerava občina preseliti knjižnico. Za omenjeni projekt od države še vedno pričakujejo skoraj 2,7 milijona evrov, ki jih je ministrstvo za kulturo sicer zagotovilo za zdaj že odpisano ureditev knjižnice na Rotovškem trgu.

Mariborski mestni svet Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Med večjimi evropsko sofinanciranimi projekti so še ureditev nabrežja Drave, Vojašniškega trga s Sodnim stolpom, Vinogradniškega muzeja in Mestnega parka, pa tudi prenova Koroške ceste in gradnja povezovalnih ceste v Poslovni coni Tezno. Več denarja bodo namenili še za gradnjo kanalizacije, med prioritetami sta tudi prenova Trga svobode in postavitev odra na Dravi.

Razprava se je po tistem, ko je mestni svet le spremenil svojo odločitev in podprl obravnavo sprememb po skrajšanem postopku, umirila, vendar s številnimi pomisleki opozicijskih svetnikov, ki so opozarjali, da je proračun nerealen in prenapihnjen za potrebe predvolilnega leta.

Ekipi župana Fištravca je danes sicer uspelo doseči svoje, potem ko jim je o podpori uspelo prepričati SMC, in s tem umiriti zadnje dni dodobra razgrete razmere. V četrtek so namreč po burni razpravi sejo prekinili zaradi nesklepčnosti, kar je največ hude krvi povzročilo med ljubitelji nogometa, ki že dolgo zahtevajo dokončanje prenove stadiona Ljudski vrt.

Medtem ko je vodstvo občine želelo spremembe proračuna uveljaviti po skrajšanem postopku, so mestni svetniki večinsko zahtevali daljši, dvostopenjski postopek. Prepričani so namreč, da je želel Fištravec z izpostavljanjem Ljudskega vrta zakriti preostale po njihovem mnenju sporne spremembe proračuna.

Mariborski mestni svet Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Župan je danes zavrnil tovrstne namige in poudaril, da gre pri spremembah za razvojne prioritete mesta, ki so se jih lahko lotili šele po tistem, ko jim je uspelo pridobiti dodatna sredstva iz Bruslja in od države in ko so poskrbeli za odplačilo starih grehov prejšnjih vodilnih garniture mesta.

Del svetnikov je terjal opravičilo podžupana Saše Pelka, ki je na družbenih omrežjih ustvaril vtis, da nasprotujejo obnovi Ljudskega vrta, zaradi česar so bili deležni celo groženj, vse skupaj pa je nazadnje vodilo do prekinitve seje. Pelko je danes obžaloval dogajanje z besedami, da je morda kdo narobe razumel njegov namen, vendar nekateri prizadeti svetniki opravičila niso sprejeli.

Nekateri člani navijaške skupine Viole so po četrtkovi seji pozvali celo k protestom pred mestno občino v času današnje seje, a je vodstvo Viol nato sporočilo, da se distancira od napovedanega shoda pred občino. Enako so ravnali tudi v Nogometnem klubu Maribor, pred sejo tako na cesti pred mestno hišo ni bilo protestnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin