Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
17.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

študent zdravstveno zavarovanje ZZZS študentska prehrana

Torek, 9. 9. 2014, 17.08

6 let, 6 mesecev

Manj birokracije za študente in dijake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Študentom in dijakom za ureditev zdravstvenega zavarovanja ne bo treba več prilagati potrdila o šolanju, študentje pa se ponekod že lahko vpišejo v sistem za subvencionirano prehrano.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ob začetku šolskega in študijskega leta študentom in dijakom, ki so dopolnili 18 let in se šolajo v Sloveniji, sporoča, da jim za ureditev zdravstvenega zavarovanja ni treba več predložiti potrdila o šolanju.

Podatki po elektronski poti s šol do zavoda Po novem namreč zavod za dijake in študente, ki so zavarovani kot družinski člani, podatke pridobiva z njihovih šol po elektronski poti, zato je pomembna ureditev vpisa na fakulteti ali srednji šoli.

Pri tem je pomembno le to, da ima nosilec oziroma eden od staršev urejeno zavarovanje, tudi v primeru, da zamenja zaposlitev, ga mora novi delodajalec prijaviti v zavarovanje, zavod pa nato uredi ustrezno zavarovanje tudi za otroka.

Novost ne velja za tiste, ki se šolajo v tujini. Ti morajo potrdilo o šolanju za ureditev zdravstvenega zavarovanja še vedno prilagati vsako leto posebej. V primeru, da otrok izgubi status dijaka oziroma študenta, je obvezno zavarovanje treba urediti čim prej, sicer ne bodo mogli uveljavljati zdravstvenih storitev pri izvajalcu.

Na ZZZS vsem priporočajo, naj si urejenost zavarovanja na preprost način preverijo prek SMS-storitve ali zavodove spletne strani.

Študentje, izognite se gneči Na nekaterih točkah je že mogoč predvpis v sistem za koriščenje subvencionirane študentske prehrane za novo študijsko leto. Če študentje že imajo urejen vpis na fakulteti, je priporočljivo, da to izkoristijo in se v sistem vpišejo čim prej, še preden nastane gneča na vpisnih mestih, pa so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

V času predvpisa bodo točke subvencionirane študentske prehrane tudi v nekaterih študentskih klubih, in ne le v univerzitetnih mestih. Podatki o odpiralnem času točk SŠP so navedeni na spletni strani ŠOS.

Študentje, ki ne bodo izkazovali upravičenosti do subvencij za prihodnje obdobje, pa s 1. oktobrom teh ne bodo mogli več koristiti, dokler ne bodo ponovno potrdili statusa študenta. Šele takrat bodo lahko porabili tudi subvencije, ki so jim morda ostale še neizkoriščene iz preteklih mesecev. Ker sistem deluje samodejno, namreč to v času, dokler ponovno ne aktivirajo statusa z ustreznimi dokumenti, ne bo mogoče.

Ne spreglejte