SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Levica za ustavitev prodaje Abanke

0,12

termometer

Luka Mesec
Foto: STA

Levica je danes vlado pozvala, naj ustavi prodajo Abanke. K temu jo je pozvala že lansko jesen, ko se je v sklepno fazo prevešala delna prodaja NLB. "Vlado pozivamo, naj kot skupščina SDH nemudoma prekine postopek prodaje Abanke," je danes izpostavil koordinator Levice Luka Mesec.

Kot je pojasnil, v pobudi od vlade zahtevajo, naj od Evropske komisije zahteva razveljavitev zavez o prodaji Abanke, dopolni strategijo upravljanja kapitalskih naložb države z uvrstitvijo banke med strateške naložbe ter preuči možnosti za tožbo Evropske komisije na Sodišču EU zaradi pritiskov na vlado in Banko Slovenije pri izvajanju cenitev bančne luknje in zaradi vsiljevanja zavez o prodaji NLB, Nove KBM in Abanke.

Abanka Posel danes SDH glede Abanke: Dolžni smo spoštovati zaveze komisiji, končno odločitev lahko sprejme vlada

Vlada mora po njegovih besedah preprečiti prodajo "še zadnje sistemske banke v državni lasti". Vlada se ne more izgovarjati na neprimernost poseganja v avtonomno delovanje Slovenskega državnega holdinga (SDH): "Vlada ima moč, da nekaj ustavi. Vlada je skupščina SDH in kot taka lahko poda moratorij na prodaje," je dejal Mesec.

"Evropska komisija izsilila, da je Slovenija banke prekapitalizirala"

Razlog za ustavitev je po njegovih besedah to, da je Evropska komisija izsilila, da je Slovenija banke prekapitalizirala in so te sedaj polne javnega denarja, sedaj se jih prodaja pod ceno. "Vlado Marjana Šarca smo v Levici od začetka opozarjali na to, da je treba izsiljeno privatizacijo bank ustaviti," je dodal.

Kot je povzel, je država v Novo KBM z dokapitalizacijami vložila 870 milijonov evrov, razprodala jo je za 250 milijonov evrov, novi lastniki so iz nje v zadnjih letih potegnili za 100 milijonov evrov dividend, sedaj jo prodajajo naprej za 650 milijonov evrov. V NLB je bilo vložene 2,3 milijarde evrov, 65 odstotkov je bilo prodanih za 670 milijonov evrov.

"Država in državljani smo s prisilno prodajo Nove KBM in NLB izgubili prek dve milijardi evrov oz. približno toliko, kot bosta državo stali investiciji v Teš 6 in drugi tir. Takšna napaka se ne sme ponoviti pri Abanki. Cene delnic evropskih bank so še vedno nizke, zato bo tudi cena Abanke krepko pod knjigovodsko vrednostjo," je še ocenil Mesec.

Koalicija na načrtovano prodajo z različnimi pogledi

V koaliciji različno gledajo na prodajo Abanke, ki naj bi bila v sklepni fazi. Vnovično razpravo o tem, ali naj Slovenija izpolni to zavezo Evropski komisiji, je povzročila javna objava ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki je odločil o velikosti sanacije bank, in reakcija premiera Marjana Šarca, da bi morali o prodaji banke razmisliti.

"Kaj se bo v naslednjih dneh, tednih dogajalo, bomo videli. So pa to stvari, ki jih ne moremo reševati na hitri rok. Vlada bo morala sprejeti neko stališče in vsekakor je treba razčistiti, kaj se je dogajalo," je gledanje LMŠ v DZ strnil vodja poslanske skupine Brane Golubović.

Han: Vsega v državi ni treba prodati

V SD po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana menijo, da "bi bilo prav, da se skupščina odloči, ali se prodaja izpelje ali ne, in da se gre s komisijo pogajat o novih pogojih, vsaj dokler trajajo sodni postopki glede pravilnosti izračuna velikosti bančne luknje".

Volitve v Evropski parlament: LMŠ, Majrjan Šarec Novice Abanka ne bo šla po poti NLB? Šarec bi dobro premislil. #video

"Vsega v državi ni treba prodati tudi zato, ker so razmere v gospodarstvu in bančništvu drugačne kot pred nekaj leti," je izpostavil Han. Slovenski državni holding (SDH), ki v imenu države pelje prodajne postopke za Abanko, jo lahko po njegovem proda, "a na koncu bo morala vlada sprejeti odločitev".

Podobno stališče imajo v SMC. "V SMC zagovarjamo stališče, naj vlada o tem še enkrat premisli in naj po potrebi to prodajo tudi ustavi," je povedal vodja teh poslancev Igor Zorčič. Ob tem je dodal, da so "v SMC proti nepotrebni prodaji državnega premoženja".

Medtem v DeSUS menijo, da država ne more kar tako ustaviti prodaje. "Težko je reči, naj premier zaustavi prodajo. Država je glede te banke sprejela neke zaveze in jih bo verjetno morala uresničiti," je spomnil. Vseeno bi bilo po njegovem dobro, da bi eno banko ohranili v državni lasti.

V SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, premierka v času bančne sanacije, so povedali, da so v koalicijski pogodbi zapisali, da bo vlada v Bruslju skušala spremeniti odločitev o prodaji Abanke, vendar ministrstvo za finance teh pogovorov po njihovem vedenju še ni začelo. "To kaže na to, da bomo Abanko verjetno prodali," so zapisali.

"V Sloveniji smo banke sanirali z našim denarjem, uspeli rešiti gospodarstvo brez intervencije t.i. trojke, zato bi lahko s pravim pristopom do Evropske komisije dosegli tudi odlog prodaje bank," so dodali. Ob tem so izrazili upanje, da se ne bo ponovila zgodba NLB, ko smo prodajo odložili, na koncu pa banko vseeno morali prodati, in to za nižjo kupnino od tiste, ki bi jo sicer lahko iztržili.

Tako vprašanje, ali bo vlada razpravljala o tej temi in potegnila kakšno potezo, ostaja neodgovorjeno. Minister za finance Andrej Bertoncelj je namreč na vprašanje, ali bo vladi predlagal razpravo ali odločanje na to temo, odgovori, da "postopkov glede prodaje Abanke ne more komentirati".

Rok za prodajo se izteče konec meseca

Rok za prodajo Abanke, ki ga je državi postavila Evropska komisija v zameno za odobritev državne pomoči, se bo konec meseca iztekel. SDH po neuradnih informacijah Financ od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakuje usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami, njihovo odpiranje in odločitev o izboru kupca pa sta predvidena za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

Ti lahko sami odločijo o tem, ali za banko sprejmejo ponudbo ali ne, kot se je to zgodilo ob lanski delni prodaji NLB. Lahko pa odločitev o tem prepustijo vladi, kot se je to zgodilo predlani ob prvem neuspešnem poskus prodaje NLB. Takrat vlada pod vodstvom Mira Cerarja (SMC) ni soglašala s postavljenim cenovnim razponom za delnico banke in je prodajo ustavila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin