Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 9. 2011,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 9. 2011, 11.59

8 let

Novo razmerje po ločitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če ste ločeni in sveže samski, še ne pomeni, da morate čim prej skočiti v novo razmerje. Vzemite si čas za okrevanje in spoznavanje samega sebe.

Prvo pravilo po ločitvi ali prekinitvi resnejše zveze je, da ne hitite v novo razmerje. Čeprav si mnogi želijo, da bi čim prej spoznali novega kandidata za resnejšo zvezo, da bi znova začutili metuljčke v trebuhu ter tako premagali žalost in praznino, ki sta jih prevzeli ob ločitvi, bi bilo novo razmerje lahko le tek na kratke proge, saj bi se najverjetneje znova zapletli s partnerjem, ki ima podobne napake kot prejšnji.

Ne bežite pred lastnim strahom

Vedno znova se zatekamo k novim razmerjem, ki so že na samem začetku obsojena na propad zaradi enega samega preprostega razloga – zaradi strahu pred osamljenostjo. Po koncu neke zveze, pa čeprav smo jo prekinili sami, se v našo podzavest vseli močan strah, bojimo se samote, prihodnost brez partnerja se nam zdi nepredstavljiva. Hkrati se v nas prebudi še eno čustvo – občutek, da nismo vredni ljubezni. To čustvo je bolj ali manj usidrano v vseh nas in izhaja še iz našega otroštva. Tudi tisti, ki so imeli popolnoma harmonično otroštvo, nosijo nekje globoko v sebi tisti občutek neljubljenosti, ki pride na plan ob kritičnih trenutkih.

Zakaj vztrajamo z napačnim partnerjem?

Vztrajanje v razmerju, ki je tako očitno "okuženo" z nespoštovanjem, v katerem se dan za dnem ponavljajo različna nasilja, pritiski in podcenjevanja, je samo dokaz tega, da se bojimo oditi. Bojimo se ostati sami in prepričani smo, da si boljšega partnerstva niti ne zaslužimo. Največja težava je v tem, da se svojih strahov sploh ne zavedamo, saj tičijo globoko v naši podzavesti. V resnici svoje partnerje izbiramo na podlagi vzorcev iz otroštva, največkrat izbiramo take, ki nas spominjamo na pomembne ljudi iz našega otroštva, največkrat na starše. Pri nasprotnem spolu tako najprej opazimo in nas privlačijo tiste pozitivne lastnosti, ki nas spominjajo na naše starše. Vidimo in opazimo samo tisto, za kar nam podzavest pravi, da je najbolje za nas, saj so nam te lastnosti "domače". A ko zaljubljenost mine in se človek pokaže kot celota, pridejo na plano tudi negativne značilnosti, ki jih do takrat nismo ali nismo želeli opaziti.

Otresite se vzorcev iz otroštva

Zato je tako pomembno, da se otresemo teh vzorcev. Toda za to je potrebno veliko časa. Gre za proces, ki zahteva veliko dela in potrpljenja. Če nočemo ponavljati napak iz preteklosti, se moramo zazreti vase, se poglobiti v napake, ki smo jih storili v preteklosti. Največkrat tega ne zmoremo sami, ampak lahko to sprevidimo samo s pomočjo kakšnega terapevta, ki nas bo "olupil" in nam pomagal pogledati v samo jedro naše psihoze. Potrebujemo nekoga, ki nam bo postavil ogledalo, v katerem bomo opazili bistvo.

Ostanite samski

Uredite si novo življenje, postavite se na noge, tokrat popolnoma sami. Dokažite sami sebi, da to zmorete, uživajte vsak trenutek dneva in odkrijte radosti, ki vam jih ponuja samsko življenje. Šele takrat boste pripravljeni na novo življenje v dvoje.

Ne spreglejte