SiolNET. Novice Slovenija
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec velike sramote na slovenski obali #video

1,64

termometer

Skladno z napovedmi so delavci VGP Drava Ptuj danes začeli odstranjevati zapuščena plovila v Jernejevem kanalu. V skladu s prejetima inšpekcijskima odločbama bodo predvidoma v prihodnjih dveh tednih odstranili 17 plovil neznanih lastnikov, je napovedal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar.

Sama časovnica odstranitve plovil bo odvisna od vremena oz. razmer, sicer pa bodo za plovila, ki jih bo mogoče izvleči na kopno, uporabili bager na kopnem, del pa jih bodo odstranili s plovnim bagrom, je v izjavi za medije ob robu začetka del pojasnil Tomaž Prohinar.

Obžaloval, da v Sloveniji ni tovrstne deponije

Vsa plovila bodo nato odložili na obalo, da se odcedijo, ter jih čez dan ali dva predali prevzemniku odpadkov, ki jih bo odpeljal na uničenje v Avstrijo. Za odvoz v tujino so tudi pridobili vsa potrebna dovoljenja, je poudaril Prohinar, ki je ob tem obžaloval, da v Sloveniji ni tovrstne deponije.

Jernejev kanal Novice Bo kmalu konec sramotnih prizorov na slovenski obali?

Začetek odstranjevanja plovil sta pozdravila tudi minister za okolje Jure Leben in piranski župan Đenio Zadković. Slednji je pojasnil, da moramo biti v prihodnje bolj odgovorni: "Uredili bomo priveze, jih vzdrževali in nikakor ne bomo več dopuščali, da se nam ta zgodba ponovi."

Poiskali bodo rešitev glede namembnosti območja

Leben je spomnil, da bi se aktivnosti odstranjevanja zapuščenih plovil morale pričeti že pred 15 leti, je pa izrazil veselje, da delajo korak naprej v smeri zaščite okolja. V naslednji fazi po odstranitvi omenjenih plovil bodo skupaj z lokalno skupnostjo poiskali tudi rešitev glede namembnosti območja, je dodal minister.

V prvi fazi bo stroške za odstranitev plovil krila država, za tiste čolne, na katerih so registrske številke, pa bodo izstavili račune prvim lastnikom in ti bodo morali dokazovati morebitno prodajo plovila tretjim, je še pojasnil Leben.

Strošek odstranitve plovil bo znašal sto tisočakov

Ocenjen strošek odstranitve 17 plovil bo znesel okoli 100.000 evrov, od tega bo približno polovica šla za odvoz in oddajo plovil v uničenje, pa je navedel Prohinar. Kot je dodal, so sicer skupno evidentirali 25 delno ali v celoti potopljenih plovil, za nekatere pa so uspeli najti lastnike in je postopke za njihovo odstranitev sprožila inšpekcija. Prvi mož direkcije sicer pričakuje, da se bodo po akciji ministrstva odzvali tudi sami lastniki, tako da bi vsa zapuščena plovila morda uspeli odstraniti v istem času.

Še nedorečena pa je prihodnost samega kanala. Leben je napovedal, da bo v februarju sledil delovni sestanek s predstavniki občine, na katerem naj bi se dogovorili tudi o režimu upravljanja. Minister osebno meni, da bi bilo smiselno, da z vodotokom upravlja lokalna skupnost. Glede na to, da gre za območje Nature 2000, pa bi se morale tu odvijati "take aktivnosti da ne bodo poslabševale trenutnega stanja".

Zadković je pojasnil, da so na občini preučevali nekaj variant, a v tem trenutku ni želel prejudicirati pogovorov z ministrstvom. Tako ni konkretneje odgovoril na vprašanje, ali bi Jernejev kanal utegnili nameniti za komunalne priveze.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin