Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

analiza vlada Miro Cerar Alenka Bratušek Dušan Mramor Karl Erjavec Dejan Židan Janez Drnovšek Janez Janša Janez Janša Ljudmila Novak Goran Klemenčič

Petek, 19. 9. 2014, 13.13

8 let

Konec romantike za Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdaj gre zares. Mandatar Miro Cerar je prevzel posle od zdaj že nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki je pred petimi meseci izgubila na kongresu svoje stranke in Slovenijo znova pahnila v negotovost.

Zdaj bo vedno manj časa za govorjenje o morali in etiki, ki sta seveda pomembni, a ti kategoriji bosta na preizkušnji predvsem takrat, ko bomo videli vlado Mira Cerarja na delu. Videti je, da se predsednik vlade vsaj verbalno zaveda pomena hitre akcije za reševanje države iz krize.

Prezgodaj za glasbene napovedi Takšne besede je bilo slišati v njegovem nastopu v državnem zboru, ki je potrdil dvanajsto slovensko vlado. Takoj po izvolitvi je Cerar že vodil prvo sejo vlade. Za napovedi, kako bo vodil orkester, ki ga opozicija že razglaša za razglašenega, je še prezgodaj.

Bitke na politični fronti A prve resne bitke niso daleč. Proračunske razprave bodo prvi preizkusni kamen predvsem za Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja. Fronta z vodjema DeSUS in SD, Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom, je že skoraj zgrajena. Mramor je namreč na parlamentarnem zaslišanju govoril o socialni kapici, privatizaciji, rezih v javno porabo.

To ni ravno glasba, ki bi boža ušesa vodjema zdaj že pozabljenega socialdemokratskega bloka DeSUS in SD, ki lahko znova oživi in ogrozi stabilnost vlade.

Premišljene poteze na politični šahovnici Pri Miru Cerarju je glavna neznanka, kako pogosto bodo "na delu" njegova pregovorna previdnost, umirjenost in tudi neodločnost. V primeru komisarske zgodbe z Alenko Bratušek, kjer sicer Cerar skoraj ni imel na voljo dobrih rešitev, se je pokazalo, da ni dirigiral optimalno. A ključne bodo poteze, ki bodo vplivale na življenje in standard ljudi.

Kako učinkovita sta lahko potrpežljivo čakanje na napake političnih nasprotnikov in premislek o prihodnjih potezah na politični šahovnici, je dokazal nekdanji predsednik vlade in države Janez Drnovšek. S tem si je gradil avtoriteto močnega voditelja, ki je znal tudi udariti po mizi in prevladati na politični sceni. Ali ima podobne lastnosti tudi Cerar, bomo videli v prihodnjih mesecih.

Polovična SMC Predsednik Stranke Mira Cerarja ima srečo, da so prihodnji volilni ciklusi, z izjemno lokalnih volitev, precej oddaljeni. Predsedniške volitve bodo čez tri leta, čeprav ne gre zanemariti vpliva lokalnih volitev na državno politiko. Zdi se, da je Cerarjeva stranka nanje pripravljena na pol, verjetno pa si lahko na krilih zmage na parlamentarnih volitvah obeta kakšen lokalni uspeh.

Janez Janša lokalno Te volitve bodo pomembnejše za druge stranke, še posebej za SDS Janeza Janše, ki ga, kot kaže, v kratkem čakata epilog v zadevi Patria na vrhovnem sodišču in razplet v zvezi s spornostjo njegovega poslanskega mandata. Zgodbi bosta zelo vplivali na dinamiko dogajanja tako v državni politiki kot v stranki nekdanjega predsednika vlade.

Če bodo slovenski demokrati na lokalnih volitvah doživeli podobno skromen rezultat kot na državnozborskih, bo Janša soočen z notranjim odporom v stranki, ki se v nekaterih lokalnih okoljih že kaže. Pred dnevi je iz trebanjskega odbora SDS izstopilo 21 članov, nekateri kandidati na lokalnih volitvah pa raje nastopajo s samostojnimi kandidaturami in ne pod dežnikom SDS.

Lokalna mavrična opozicija Lokalne volitve bodo pomemben preizkus tudi za preostalo mavrično opozicijo. Združena levica lahko znova zablesti v nekaterih lokalnih okoljih, a mreža stranke je še prešibka za uspeh v celotni državi. Nova Slovenija Ljudmile Novak pa bo lahko znova izmerila svojo moč in se primerjala s sestrskima SDS in SLS, za katero so te volitve zadnje upanje za obstanek na politični sceni.

Vrnimo se nazaj v analizo ministrske ekipe, ki bo Slovenijo vodila v prihodnjih letih. Pomemben igralec v Cerarjevem orkestru bo pravosodni minister Goran Klemenčič, ki bo pod stalnim udarom opozicije, predvsem SDS. Vodil bo pomemben resor, brez resnih premikov v pravosodju pa Cerarjeva vlada ne bo mogla zabeležiti skupnega uspeha.

Enako velja za področje zdravstva, kjer bo morala Milojka Kolar pokazati hitre rezultate in kjer je boj s korupcijo zaradi močnih lobijev morda celo najtežji.

Zdaj gre zares. Romantike je konec. Velika pričakovanja državljanov o novi politiki so Mira Cerarja odnesla v politično nebo. Zdaj državljani pričakujejo vrnitev v politično realnost in rezultate, ki bodo vidni do pomladi.

Ne spreglejte