Nedelja,
7. 12. 2014,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

javni sektor vlada sindikati

Nedelja, 7. 12. 2014, 21.08

8 let

Koliko zaslužijo mladi v javnem sektorju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med izbranimi poklici mladih v javnem sektorju več od slovenskega povprečja zaslužijo le višji pravosodni svetovalci na sodišču in asistenti z doktoratoma na fakulteti.

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo jutri podpisali dogovor o podaljšanju znižanja plač tudi za leto 2015.

Dogovor, ki sta ga strani sklenili prejšnji teden, prinaša poleg podaljšanja ukrepov iz letošnjega leta, katerega vrednost je okoli 330 milijonov evrov, še dodatnih 30 milijonov evrov prihranka. Javnim uslužbencem se prihodnje leto plače ne bodo znižale.

Varčevanje v javnem sektorju najbolj občutijo mladi Varčevanje najbolj občutijo mladi oziroma tisti, ki so se v javnem sektorju zaposlili ob uvedbi plačne reforme leta 2008 ali pozneje. Ti so bili zaradi znanih varčevalnih ukrepov ob zaposlitvi namreč uvrščeni v najnižji plačni razred za delovno mesto, ki so ga zasedli. V omenjenem obdobju pa so zaradi zamrznitve napredovanj v najnižjem plačnem razredu tudi ostali.

Od leta 2011 so se plače mladim v javnem sektorju znižale za okoli devet odstotkov. Izmed 11 naključno izbranih poklicev, ki smo jih vzeli pod drobnogled, le dva zaslužita več od slovenskega povprečja, ki znaša nekaj nad 1500 evrov bruto.

Z doktoratom dobrih 1100 evrov neto Asistent z doktoratom na fakulteti, ki se je zaposlil po uvedbi plačne reforme, ima mesečno plačo dobrih 1700 evrov bruto oziroma dobrih 1100 evrov neto. Okoli tisoč evrov neto denimo zasluži višji pravosodni svetovalec na sodišču, ki ima opravljen pravosodni izpit in velja za "desno roko" sodnika.

Učiteljica z univerzitetno izobrazbo zasluži dobrih 1360 evrov bruto (940 evrov neto), policist 1048 evrov bruto oziroma 730 evrov neto, enako vzgojiteljica v vrtcu.

Pomočnica vzgojiteljice in sodni zapisnikar pa sta le nekaj nad minimalno plačo, ki znaša 790 evrov. Manj od minimalne plače zaslužijo čistilke, ki pa jim razliko do minimalne plače da država.