Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 3. 2010,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 10. 3. 2010, 12.51

7 let, 12 mesecev

Kmetijski minister Milan Pogačnik odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik je nepreklicno odstopil. Kot je dejal na novinarski konferenci v Ljubljani, se na njega v zadnjih mesecih vršijo pritiski.

Primer okrog zemljišč v Murski Soboti, zaradi katerega je bil v torek skupaj s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem policijsko pridržan, pa je "čist". "Mesec in pol trajajo stalni pritiski na mene kot ministra in kot osebo in na mojo družino. Menim, da je to preprosto preveč in da ni treba še naprej prenašati. Premieru sem danes sporočil, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je dejal Pogačnik. "Sum jemanja podkupnine je neutemeljen" Torkova kriminalistična preiskava je bila po ministrovih besedah korektna, da pa je sum jemanja podkupnine neutemeljen, saj da "nikoli nisem postavljal pogojev, kot jih je bilo mogoče v torek zaslediti v javnosti". Šlo naj bi za zagotavljanje zemljišča na območju Murske Sobote za gradnjo muzeja letalstva v zameno za podporo pri noveli zakona o skladu kmetijskih zemljišč in pri interpelaciji.

Razprava o občinskem prostorskem načrtu v Murski Soboti še poteka, pravi Pogačnik. "Občinske prostorske načrte pripravljajo občine, ne ministrstvo, zato iz tega ne more izhajati nikakršna obljuba koristi," je dodal. Občina da predloge za spremembo namembnosti zemljišč, ministrstvo pa nato poda smernice in skladno z zakonom skrbi, da se v primeru zahtev uporabe najboljših kmetijskih zemljišč ta primerno nadomestijo, pravi Pogačnik.

"Zadeve so preuranjene" Po njegovem mnenju so "zadeve preuranjene, predimenzionirane in v tem primeru neresnične". Iz odredbe za torkovo hišno preiskavo pri Jelinčiču je razvidna komunikacija Jelinčiča in njegovega strankarskega kolega Srečka Prijatelja s Pogačnikom glede podpore omenjenemu zakonu in tudi v interpelaciji. Policija je menila, da iz prestreženih pogovorov izhaja utemeljen sum, da je Pogačnik sprejel obljubo o omenjeni podpori poslancev SNS v zameno za prenos zemljišča z države na občino za namen gradnje letalskega muzeja.

Pogačnik pravi, da je pri dogovarjanju šlo za pisni odgovor predlogu SNS glede projekta. "To je bil moj del obljube, da se napiše pisni dokument," pravi Pogačnik in dodaja, da je tudi pri ostalih vprašanjih delal s pisno dokumentacijo. Trdi, da "ni šlo za nikakršno politično trgovanje". Po njegovih besedah je imel glede interpelacije podporo koalicije in da drugih glasov ni potreboval.

Pahor: Odstop ne bo ustavil preiskav Premier Borut Pahor pravi, da s "človeške plati" odstop ministra razume, da pa njegov odstop ne bo pomenil, da se bo razčiščevanje tako zadeve Baričevič kot te preiskave ustavilo. "Storil bom vse, kar je moji moči, da bodo kljub odstopu razjasnjene vse okoliščine obeh dogodkov, zaradi katerih je bil minister predmet kritike ali podpore v zadnjem času - tragedije Baričevič in suma korupcije," pravi Pahor. Dodaja, da bo Pogačnik odgovoril tudi na postavljena poslanska vprašanja.

Prvi ponujeni odstop Pogačnika je premier zavrnil, ker da odstopi prevečkrat pomenijo konec razčiščevanja zadev. "Storil bom vse, da tokrat temu ne bo tako," zagotavlja. Dodaja, da s sumom korupcije minister, "kriv ali nedolžen", ne zbuja več zaupanja v javnosti, da bi lahko delo z avtoriteto vodil naprej.

Jelinčič: Kresalova je dosegla svoje Jelinčič je v odzivu na Pogačnikov odstop dejal, da je notranja ministrica Katarina Kresal "dosegla svoje, kar je hotela in načrtovala". Tako namreč po njegovem v DZ ne bo razprave o bulmastifih. Prvak SNS sicer meni, da je zanj in za Pogačnika preiskava končana, preiskava v aferi bulmastifi pa upa, da ne.

Glede zemljišč v Murski Soboti za zagotovitev gradnje letalskega muzeja je povedal, da bi zemljišče prešlo iz lasti države v last občine in tu ne bi bilo nobene spremembe.

"Kresalovo bi morali zapreti" Po njegovih besedah mora občina dobiti to ozemlje v last, če hoče izvesti vse svoje akte za urejanje zemljišča in da izda gradbeno dovoljenje, sicer se tega ne da narediti in se ne more graditi. "Če je to podkupnina, je treba prijaviti na sodišče gospo Kresalovo, ki je v predvolilnem času t.i. izbrisanim obljubljala, da jim bo izdala odločbe, kar ona sedaj počne. Kresalovo bi morali zapreti zaradi tega," je prepričan prvak SNS.

Kresalova: Od Jelinčiča pričakujem opravičilo

Ministrica Katarina Kresal ne sprejema očitkov o političnem vplivu na policijo. Kot je zapisala, je bila tega brez kakršnih koli dokazov obtožena v zadevi Prijatelj-Jelinčič-Pogačnik. Od predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zato pričakuje opravičilo, sicer pa napoveduje postopke na sodišču.

Kot je zapisala notranja ministrica, sta pravna država in enakost pred zakonom postulata, na katera vsaj navidezno prisega vsa slovenska politična srenja. Še pred dnevi v parlamentu po njenih navedbah ni bilo ene politične opcije, ki se ne bi zaklinjala, da podpira učinkovitejši boj proti korupciji. "Kadarkoli pa roka pravice zahteva enakost pred zakonom tudi za močne ljudi, pa organi odkrivanja in pregona doživijo politični pogrom in diskreditacijo," opozarja.

Žerjav: Pogačnik bi moral odstopiti že veliko prej Predsednik SLS Radovan Žerjav je v odzivu na Pogačnikov odstop dejal, da bi moral minister odstopiti že veliko prej. Pričakuje pa, da bodo strokovni organi čim prej strokovno in odgovorno raziskali ta dejanja ter ugotovili, kdo je naredil kaj narobe in kdo kaj prav, tako v primeru podkupovanj kot bulmastifov. Zakaj bi moral Pogačnik odstopiti že prej, odgovarja, da so v prejšnji aferi z bulmastifi dejstva zelo jasna, saj je šlo za kršitev zakona o zaščiti živali in "tam nimamo več iskati".

V Zaresu odstop ocenjujejo kot korektno potezo V poslanski skupini koalicijske stranke Zares ocenjujejo, da je odstop Pogačnika odgovorna in korektna poteza, s katero bo omogočena nadaljnja preiskava v zadevi v "normalnih razmerah", je dejala vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem. Podobno ravnanje pričakujejo tudi od vpletenih poslancev SNS.

Anderlič: Pogačnikov odstop je razumljiv

Anton Anderlič iz LDS pa je dejal, da je odstop Pogačnika razumljiv, pričakovan in da ga odobrava. Ob tem "verjame, da se bo vse, ne glede na to, kaj je bilo kot obramba za zaščito ministra, razčistilo". To je nujno zaradi utrjevanja pravne države in vere državljanov, da so zakoni za vse enaki, dodaja. "Politika mora biti tista, ki daje ljudem zagotovila in naredi vse za to, da je zakon za vse enak in se vsa kazniva dejanja in stranpoti, ki jih počne kdorkoli, od državljanov do ministrov, razčistijo in sankcionirajo tako, kot zakoni velevajo," je v izjavi za javnost v DZ dejal Anderlič.

"Jelinčič in Prijatelj nimata več poslanske avtoritete" Glede preiskovanja Zmaga Jelinčiča in Srečka Prijatelja meni, da bi bilo najprej dobro, da bi omogočila neovirano in na druge stvari nepreusmerjeno preiskavo. Po Anderličevih besedah mora namreč "vsaka zadeva, ki pride na to pot, dobiti epilog". Pri tem ocenjuje, da tisti, ki je na tak način zasačen pri teh stvareh, nima več zaupanja. Tako Jelinčič in Prijatelj tudi poslanske avtoritete nimata več.

Na vprašanje, kakšno je po njegovem mnenju glede na razkrit način političnega delovanja še zaupanje ljudi, odgovarja, "da se boji, da te stvari niso osamljene". "Upam, da bo delovanje pravne države, ravnanje policije in tožilstva v vseh primerih dovolj hitro in dovolj učinkovito, da bomo to sliko lahko popravili," je še dejal.

SDS: Sedaj ne bo razprave o bulmastifih V SDS pa pravijo, da je z odstopom Pogačnika ministrica Katarina Kresal delno dosegla svoj namen, saj predvidene razprave o bulmastifih ob obravnavi interpelacije zoper njega ne bo. "Kot kaže, v vladi Boruta Pahorja sedi ministrica, ki je za ohranitev svojega, z nedavnimi klientelističnimi aferami močno omajanega položaja, pripravljena storiti vse," ocenjujejo v SDS.

Prepričani so, da bi morala biti tako postopek vračanja bulmastifov kot najem prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) predmet resne kriminalistične preiskave, "ki pa je ni videti nikjer". Vsa razprava o tem bo po njihovem mnenju sedaj strnjena ob interpelaciji zoper njo, "razen če ne bo prej sama odstopila".

Ne spreglejte