Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
19.41

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

David Mishaly otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 19.41

7 mesecev, 1 teden

Kirurg Blumauer ostro nad nadzornike programa otroške srčne kirurgije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poročilo se je opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja, je Blumauer zapisal v izjavi, ki jo je Društvo velik srček objavilo na Facebook strani v podporo Mishalyju.

Poročilo se je opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja, je Blumauer zapisal v izjavi v podporo Mishalyju, objavljeni na strani društva na Facebooku. Poročilo se je v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov v programu, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok, trdi kirurg.

Etična spornost "Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," meni Blumauer.

Kirurg prav tako trdi, da poročilo nekritično zajema tako podatke kot mnenja zdravnikov pediatrov-kardiologov in zdravnikov-pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. "Prav tako ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike," je zapisal Blumauer.

Otroci so umirali pozneje Ob tem je glede smrtnih primerov otrok v programu poudaril, da nobeden od otrok s prirojeno srčno napako, operiran v letu 2012 in omenjen v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji.

Blumauer je med tistimi, ki jih ekspertna komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, v poročilu kritizira. Komisija je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo.

Blumauerja, ki kot otroški srčni kirurg že nekaj časa dela skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je brez konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu.

Tožilstvo je ovadbo zavrglo zaradi nesorazmernosti med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih kazenski pregon imel za Blumauerja.

Ne spreglejte