Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
14.44

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varnost zdravje kemikalije

Petek, 25. 4. 2014, 14.44

4 leta, 3 mesece

Kemični izdelki – nepogrešljivi sovražniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub vsej nevarnosti in škodljivosti za naše zdravje in okolje so kemikalije postale nepogrešljiv del našega vsakdana. Vseeno velja razmisliti o količini in varnosti njihove uporabe.

Obeležujemo svetovni dan varnosti pri delu, ki je letos posvečen varni in zdravju neškodljivi rabi kemikalij pri delu. Te so v sodobnem svetu postale ključnega pomena za naše življenje in proizvodnjo – z njimi si povečujemo obseg proizvodnje hrane, se zdravimo, vzpostavljamo boljše higienske razmere in lepotičimo. Hkrati pa nam predstavljajo vsakodnevno grožnjo.

Kemija nevarna zaradi nas samih Kot poudarja kemična strokovnjakinja z ministrstva za delo Petra Bechibani, so vse kemične snovi del zemlje in okolja, v katerem živimo, in so povsem nenevarne, dokler v njih ne začnemo posegati, jih tipati in kopati.

Zaradi teh posegov mnoge kemikalije povzročajo rakotvornost, mutagenost, vnetljivost, škodujejo našemu zdravju in okolju, nevarne pa so tudi zaradi vnetljivosti, zastrupitev in drugih nezgod pri delu.

Škodljivim učinkom izpostavljeni tudi pisarniški delavci Pri delu so škodljivim učinkom kemikalij najbolj izpostavljeni delavci v proizvodnji kemijske, gumarske, lesno-predelovalne, farmacevtske, prehranske industrije … To pa ne pomeni, da so pisarniški delavci od njih povsem izolirani, opozarja Bechibanijeva.

S tega vidika so proizvodnja kemikalij ter nadzor nad njihovo uporabo in shranjevanjem postali eden največjih izzivov za varnost in zdravje pri delu v svetovnem merilu. Zato mednarodne organizacije dela pozivajo, da je potreben globalni odziv na znanstveni in tehnološki napredek ter rast v proizvodnji kemikalij.

Za temeljito varnost je mogoče poskrbeti le ob sodelovanju vlad, delodajalcev in delavcev, na prvem mestu pa je treba poskrbeti za preventivne ukrepe – načrtovanje in organizacija dela, zagotavljanje primerne delovne opreme, higienski ukrepi, varno ravnanje in shranjevanje ter zmanjšanje količine kemičnih snovi, trajanja izpostavljenosti in števila delavcev, ki so izpostavljeni škodljivim snovem, opozarja Bechibanijeva.

Ne spreglejte