SiolNET. Novice Slovenija
5,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj krst dijakov postane nasilje? #foto #video

5,10

termometer

Fazaniranje je nesprejemljivo, če se fazan, ki ga nekdo poriše ali kako drugače krsti, pri tem počuti neprijetno in tega ne odobrava, poudarja policija.

Policija je na novinarski konferenci pred začetkom šolskega leta spregovorila o problematiki nasilja med vrstniki in različnih oblikah krsta dijakov prvih letnikov.

[video: 64327 / ]

Video: Planet TV

Policija je poudarila:

- Nasilje med vrstniki se dogaja. Fizičnega nasilja, napadov in pretepov je relativno malo, je pa ogromno psihičnega in fizičnega nasilja, ki ga kot takega ne dojemamo.

- Nasilje lahko pripelje tudi do poskusov samomorov mladostnikov. 

- Ogromno je nasilja prek spleta in družabnih omrežij.

- Otroke je treba spodbuditi, naj policiji ali šolskim uslužbencem prijavijo, če jih kdo ogroža.

- Fazaniranje je nesprejemljivo, če se fazan, ki ga nekdo poriše ali kako drugače krsti, pri tem počuti neprijetno in tega ne odobrava.

Denis Porčič o tem, zakaj je začel trenirati borilne veščine

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi glasbenik in mojster borilnih veščin Denis Porčič. Kot je dejal, je bil tudi sam žrtev nasilja v šolskih letih, zato je začel trenirati borilne veščine. Napadalcem je hotel vrniti udarce, a ga je trener naučil, da vračanje udarcev ni rešitev in da mora svojim napadalcem pomagati. Tega sprva ni razumel, nato pa je spoznal, da njegove napadalce tepe življenje, zato v resnici potrebujejo pomoč.

"Vsakršno nasilje je nesprejemljivo," je poudaril.

Fazane obmetavajo tudi z jajci

Ob začetku šolskega leta so dijaki prvih letnikov tarča dijakov višjih letnikov. Pogosta praksa je risanje po telesih in tudi obmetavanje z jajci. To so v preteklosti že obravnavali tudi policisti.

Po navedbah policije ima obmetavanje z jajci elemente prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru, saj gre za nedostojno vedenje na javnem kraju, lahko pa ima tudi elemente kaznivega dejanja, če je kdo poškodovan, je poročala STA.

Pri tem mora oškodovanec izjaviti, da je oškodovanec oziroma da se nekaj počne proti njegovi volji. Kršitev lahko prijavi tudi naknadno. 

Na spodnjih posnetkih si oglejte primere fazaniranja iz preteklih let (video: YouTube).

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin