Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

Marko Juhant izobraževanje kazen otroci učenci

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 11.04

6 let, 7 mesecev

Zaradi kaznovanja otrok policija kazensko ovadila štiri učiteljice

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Kaznovanje otrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Policijska postaja Grosuplje je zoper štiri učiteljice, zaposlene na Osnovi šoli Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični, vložila kazensko ovadbo, ker so učence kaznovale z delanjem počepov. Tožilstvo je ovadbo zavrglo.

Iz ovadbe, ki jo je na tožilstvo vložila policija, izhaja, da so učiteljice leta 2015 na škodo učencev nevestno opravljale svoje delo, je zapisano v sklepu tožilstva.

To naj bi počele s tem, ko so od njih zahtevale izvajanje počepov, če niso uporabljali oziroma imeli s seboj predpisanih šolskih copat. Izvajanje počepov naj bi pomenilo obliko telesnega kaznovanja in bilo v nasprotju z dostojanstvom mladoletnih učencev.

Ali se vam zdi primerno kaznovanje učencev z delanjem počepov?

  • Da.
    89,02 %
    4760 glasov
  • Ne.
    10,30 %
    551 glasov
  • Ne vem./Me ne zanima.
    0,67 %
    36 glasov
Oddanih 5347 glasov

Učiteljice: Učencev nismo hotele ustrahovati

Tožilstvo je aprila letos ovadbo zavrglo, "ker naznanjena dejanja niso kazniva dejanja, za katera se storilec/ka preganja po uradni dolžnosti". V sklepu tožilstva je še zapisano, da do tovrstnega kaznovanja učencev po posredovanju ravnatelja, ki je opravil razgovor z učiteljicami, ne prihaja več.

Ovadene pravijo, da z očitanim ravnanjem nikakor niso hotele ustrahovati ali poniževati učencev, ampak jih le spodbuditi k spoštovanju šolskih predpisov.

Kaj pravi ravnatelj?

"Kakršnokoli fizično, psihično, verbalno … kaznovanje je neprimerno in ne spada v šolski prostor. Vsekakor pa je učitelj in šola velikokrat postavljen pred dilemo, kako naj ukrepa, da bo učenec spoštoval dogovorjene norme in vrednote, ki so postavljene zaradi njegove varnosti in varnosti vseh ostalih učencev. Po klicu matere učenca, ki je izvajal počepe, sem z delavko opravil razgovor in počepov ne izvajajo več," nam je pojasnil ravnatelj šole Janez Peterlin.

O tem, ali so počepi primerna kazen za otroke, kakšne kazni delujejo in kje so meje pri njihovem izvajanju, smo se pogovarjali s specialnim pedagogom za motnje vedenja in osebnosti Markom Juhantom.

"Dobre kazni ni treba ponoviti, ker deluje, prekršek se ne ponavlja," pojasnjuje Marko Juhant. | Foto: Matej Povše "Dobre kazni ni treba ponoviti, ker deluje, prekršek se ne ponavlja," pojasnjuje Marko Juhant. Foto: Matej Povše

Ali se vam opisani način kaznovanja otrok z izvajanjem počepov zdi primeren? 

Ni primeren, že zato ne, ker bi učenci morali imeti copate in bi torej bil ukrep odvečen. Ali deluje? Bolje že kot pogovori do nezavesti in nove in nove neizpolnjene obljube učenca. A vprašanje je, ali bodo letos starši prav te otroke prisilili, da nosijo copate. 

Zanimivo je, da je kazen sprožila anonimno prijavo, ker je nekdo med odraslimi kazen sprejel kot ponižujočo, ne otroci. Nobeden od staršev se ni osebno postavil za pravice svojega otroka. Skrivaj se je zdelo večini staršev morda celo sprejemljivo, saj sami pogosto nimajo moči nad otroki.

Nekateri razvajeni  otroci vsak dogodek, tudi če morda ni dodatnega sladoleda, dojamejo kot kazen in kršitev njihovih pravic. Ves čas so pozorni na potencialne kršitve. Ne pa tudi na pravila in svoje obveznosti.

So torej na šoli storili prav, ko so po posredovanju ravnatelja prenehali z izvajanjem počepov kot načinom kaznovanja učencev?

Večina ravnateljev ima avtoriteto med učitelji. Ne vem, kaj tu ni jasno, ravnatelj je šef. Navodilo je ukaz. Ravnatelj ve, zakaj se je odločil za tak ali drugačen ukrep.

Kakšna kazen bi namesto počepov po vašem mnenju bila primerna za učence, ki ne spoštujejo šolskih predpisov?

Prepoved udeležbe pri pouku za dan, dva, tri – brez nadomestil, fotokopij in podobno. Še na drsališče ne smete brez drsalk in zimska hoja po steptani tekaški progi brez smuči je vandalizem. Oprema je pomembna. V hribe ne greš v sandalih. Ali pač. Morda prav tisti, ki so po šolah hodili brez copatov, ker se ne uklonijo nobenemu navodilu.

V razred ne greš v čevljih ali bos. V kopalkah ne greš v hotelsko restavracijo in s sladoledom v roki ne v muzej ne v cerkev! Norme niso zato, da se kršijo. Neumne norme so namenjene temu, da se kršijo. Velika večina pravil v šolah je smiselnih. Ta o copatih prav gotovo.

Kje je po vašem mnenju meja, ki bi jo po vašem mnenju učitelji morali spoštovati pri kaznovanju otrok? Kakšne kazni so primerne in kakšne neprimerne?

Neprimerne kazni so tiste, ki niso povezane s prekrškom. In tiste, ki res jemljejo dostojanstvo otroku. Kazen ni neprimerna samo zato, ker so prizadeti starši, ko je njihovemu otroku nekdo končno le postavil ustrezno mejo. Neprimerno je pasivno nasilje skozi dolge pogovore, ki ne dajejo rezultatov. Obstaja kup aktivnosti, ki ne obrodijo sadov, njihov namen v šolah je "obravnava otroka". A vanjo se lahko vtikajo starši. In kdor ima pet minut časa biti pravičnik.

Dobre kazni ni treba ponoviti, ker deluje, prekršek se ne ponavlja. Kazen dobro deluje na otroke, ki niso kronični prekrškarji. Na vsakodnevne prestopnike različnih pravil pa delujejo le redke. Nekatere so tudi sporne. Kot obnašanje teh posameznikov. A nekaj časa bomo še lezli navzdol, težav bo še več, preden se poberemo. Varovanje pravic otrok in mladine se vztrajno nagiba v varovanje pravic kršiteljev in nasilnežev. 

 

 

Ne spreglejte