Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2015,
13.20

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volilna kampanja SDS SD

Torek, 28. 4. 2015, 13.20

1 leto, 6 mesecev

Kako so stranke SDS, SD in PS financirale volilno kampanjo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SDS je glede na volilni izid upravičena do vračila 60 tisoč evrov stroškov za volilno kampanjo, SD do 17 tisoč, PS pa do 4400 evrov.

Računsko sodišče je opravilo revizijo financiranja volilne kampanje za lanske volitve v DZ še za Slovensko demokratsko stranko (SDS), Pozitivno Slovenijo (PS) in Socialne demokrate (SD). Pozitivno mnenje o financiranju volilne kampanje je izreklo za stranko SDS, medtem ko je strankama SD in PS izdalo mnenje z zadržkom.

Vsem trem strankam pa je računsko sodišče izreklo mnenje z zadržkom glede poročanja o financiranju volilne kampanje, a od njih ni terjalo odzivnih poročil, saj so stranke ukrepale že med revizijskim postopkom in napake odpravile. SDS, SD in PS so znesek, prejet v nasprotju z zakonom o volilni kampanji, nakazale v dobrodelne namene.

Nepravilnosti odpravili že med revizijo Pri pravilnosti poročanja SDS o financiranju volilne kampanje je računsko sodišče ugotovilo, da med zbranimi in porabljenimi sredstvi ni izkazala brezplačne storitve fizične osebe, da je med porabljenimi sredstvi izkazala tudi stroške gostinskih storitev in popravila poškodb na najetem vozilu. To po mnenju računskega sodišča niso stroški volilne kampanje.

Poleg tega je računsko sodišče ugotovilo, da SDS ni izkazala vseh izdatkov, določeni znesek posameznih izdatkov pa je bil nižji od skupnega zneska izdatkov.

Računsko sodišče je tako stranki SDS o pravilnosti poslovanja izreklo pozitivno mnenje. Odzivnega poročila od SDS niso terjali, saj je "napake" odpravila že med revizijskim postopkom.

"Skupni znesek prejetih denarnih prispevkov, ki so bili dani v nasprotju z zakonom o volilni kampanji, je stranka nakazala v humanitarne namene," so zapisali na računskem sodišču.

SDS je sicer za volilno kampanjo zbrala okoli 170 tisoč evrov, porabila pa tisoč evrov manj. Glede na volilni izid je SDS upravičena do vračila 60 tisoč evrov.

SD ni izkazala brezplačnega najema predavalnice Tudi stranki SD je računsko sodišče glede pravilnosti poročanja o financiranju volilne kampanje očitalo, da je med porabljenimi sredstvi izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, med porabljenimi sredstvi pa ni izkazala sredstev, ki so stroški kampanje.

"Med prispevki ni izkazala brezplačnega najema predavalnice in prireditvenega prostora ter izrednega popusta, med neplačanimi obveznostmi pa ni izkazala neporavnanih obveznosti za plačilo davka na dodano vrednost," so zapisali. Ker je tudi SD prejeta sredstva, ki jih je dobila v nasprotju z zakonom o volilni kampanji, nakazala v humanitarne namene, odzivnega poročila niso terjali.

SD je sicer za kampanjo zbrala 247 tisoč evrov in jih toliko tudi porabila, glede na volilni izid pa je upravičena do vračila 17 tisoč evrov.

PS upravičena do 4400 evrov Glede pravilnosti poročanja o financiranju volilne kampanje je računsko sodišče tudi PS izdalo mnenje s pridržkom. Kot pojasnjujejo, je za prispevek tuje fizične osebe previsoko nakazala zbrana sredstva, previsoko je izkazala tudi sredstva, ki jih je PS z rednega transakcijskega računa prenesla na poseben račun za kampanjo.

Poleg tega so s seznama prispevkov fizičnih oseb izpustili dve osebi, med porabljenimi sredstvi pa je izkazala tudi sredstva, ki ne spadajo med stroške volilne kampanje.

PS je za volilno kampanjo zbrala 244 tisoč evrov in jih toliko tudi porabila. Glede na volilni izid je upravičena do vračila 4400 evrov.

Ne spreglejte