SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj storiti, če ste na dan volitev v tujini

0,16

termometer

evropske volitve
Foto: STA

Volivci, ki bodo 26. maja, na dan volitev v Evropski parlament, začasno v tujini, lahko Državni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujejo na dva načina:

- na enem izmed 31 diplomatsko-konzularnih predstavništev ali

- po pošti iz tujine.

Za obe obliki glasovanja se morajo volivci prijaviti, DVK pa mora njihovo obvestilo prejeti najpozneje danes do polnoči. Volivci lahko vlogo oddajo na portalu eUprava.

Za glasovanje se morajo prijaviti le volivci, ki v tujini prebivajo začasno (tudi med dopustom), medtem ko volivcem, ki imajo v tujini stalno prebivališče, tega ni treba posebej zahtevati. Po pošti bodo namreč prejeli volilno gradivo z glasovnico, ki jo lahko vrnejo po pošti ali pa glasujejo na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, kjer bo na dan volitev odprto volišče.

eu, evropska zastava Novice Kdo so slovenski kandidati za evropske volitve #seznam
Po podatkih Državne volilne komisije je volivcev s stalnim bivališčem v tujini okrog 93 tisoč. Od tega jih bo približno 21 tisoč prejelo uradne prazne glasovnice, ki jih je DVK že odposlala. Prazne glasovnice so namenjene volivcem iz bolj oddaljenih držav, predvsem zunaj Evrope.

Preostalim volivcem v tujini  bodo glasovnice poslali po prvomajskih praznikih. Še prej mora DVK potrditi kandidatne liste, kar bodo predvidoma storili v petek, za 30. april pa je predvideno žrebanje vrstnega reda list na glasovnicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin