Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
1. 1. 2013,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2013, 9.55

8 let

Kaj nas čaka v 2013?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 2013 ne bo nobenih rednih volitev, vseeno pa bo kar nekaj pomembnih funkcij v Sloveniji dobilo nove nosilce.

Varuh človekovih pravic Leta 2013 bo šestletni mandat končala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Bivši predsednik Danilo Türk je že objavil prvi poziv, na katerega je prispelo 25 prijav. Med njimi so informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, nekdanja ministrica za delo Marjeta Cotman, državna tožilka Aleksandra Štiblar in tudi zdajšnji namestnik varuhinje Tone Dolčič. Ta poziv lahko predsednik republike Borut Pahor tudi večkrat ponovi. Državni zbor mora o kandidatu odločiti v 45 dneh z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. Predsednik lahko za varuha oziroma varuhinjo predlaga tudi več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. Predlagani so tudi Stane Baluh, Lilijana Kozlovič, Franc Majcen, Jasna Murgel, Jos Zalokar, Mitjo Žagar, Franci Žohar. Nekateri pa so se prijavili sami: Rinaldo Diricchardi - Muzga, Tone Dolčič, Ciril Klajnšček, Silvestra Klemenčič, Valerija Korošec, Neva Miklavčič Predan, Marko Novak, Marjan Petrič, Nada Smonker, Boris Stariha, Mihael Svanjak, Rok Svetlič, Luj Šprohar in Majda Zavšek - Urbančič. Združenje Forum romskih svetnikov Slovenije in Eko krog v ponovno imenovanje predlagata zdajšnjo varuhinjo Zdenko Čebašek Travnik, vendar ta k predlogu ni dala svojega soglasja.

Predsednik računskega sodišča Devetletni mandat pa se izteče predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu. Novega predsednika računskega sodišča dobimo tako, da predsednik republike v Uradnem listu RS objavi poziv za prijavljanje možnih kandidatov za predsednika računskega sodišča. Prijava mora biti obrazložena, priložena pa mora biti pisna izjava prijavljenega možnega kandidata, da je pripravljen sprejeti kandidaturo.

Izmed prijavljenih možnih kandidatov predsednik republike državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika računskega sodišča. Državni zbor mora o predlaganem kandidatu za člana računskega sodišča glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga. Na tajnem glasovanju je predlagani kandidat imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Guverner Banke Slovenije Zdajšnjemu guvernerju Banke Slovenije mandat poteče 16. julija 2013. Po predpisih mora vsaj pol leta prej o koncu mandata obvestiti predsednika republike. Predsednik nato objavi razpis in izbere kandidata, ki ga mora s 46 glasovi potrditi državni zbor. Kranjec se menda ne bo potegoval za novi mandat. Neuradno se že sliši, da sta med najresnejšimi kandidati Mojmir Mrak in Boštjan Jazbec, Banka Slovenije pa naj bi predlagala zdajšnjega viceguvernerja Janeza Fabijana. Do začetka izbire je še veliko časa in favoriti se bodo do takrat še menjavali.

Slovenski državni holding Glede na to, da je Ustavno sodišče RS prepovedalo referendum, bomo leta 2013 dobili Slovenski državni holding, ki bo upravljal s celotnim kapitalskim premoženjem države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu. Nadzorni svet bo imel devet članov.

Nadzorni sveti podjetij v državni lasti V kar nekaj podjetjih v državni lasti bo potekel mandat članom v nadzornih svetih. Nove mandate bodo na skupščinah volili v Telekomu Slovenije, Petrolu, Luki Koper, Zavarovalnici Triglav …

800. obletnica obiskovanja Postojnske jame Letos bodo v Postojni praznovali 800-letnico prvega znanega podpisa v notranjosti Postojnske jame. Najstarejši podpis v Postojnski jami je v Rovu starih podpisov iz leta 1213. Ob tej obletnici bomo dobili tudi spominski kovanec za dva evra, ki bo izdelan na podlagi idejnega osnutka avtorja Matevža Zalarja in bo predvidoma v obtoku od februarja 2013 dalje.

Ne spreglejte