Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

26

Natisni članek

politika SDS Janez Janša Janez Janša

Sreda, 11. 9. 2019, 14.40

4 leta, 7 mesecev

Janša o aferi Bratušek: Še veliko perja bo frčalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

26

Kakšno je mnenje Janeza Janše, predsednika stranke SDS, o aktualnem dogajanju, ki je te dni najbolj pretreslo domači politični parket? Novinarji oddaje Planet 18 so ga ujeli na predstavitvi resolucije o digitalni izobrazbi Slovenije, kjer je med drugim odgovarjal na vprašanja o političnem kadrovanju Alenke Bratušek in pritiskih, ki jih izvajajo Rusi na premierja Šarca v zvezi z Mercatorjem.  

Janez Lenarčič
Novice Vlada uradno potrdila Lenarčiča. Janša: Ne zdi se mi format za komisarja.

Ekipa oddaje Planet 18 je na današnji predstavitvi o digitalni izobrazbi Slovenije na vodjo opozicijske stranke SDS naslovila vprašanja, s katerimi so obdelali vse aktualne politične teme.

Pravila igre so jasna

O političnem kadrovanju zaslužnega kadra ministrice Alenke Bratušek v državnih gospodarskih družbah Janša pravi, da je splošno zdravilo za to bolezen privatizacija. Ko imajo podjetja svoje lastnike, poskrbijo, da stvari tečejo normalno. Za vračanje uslug s političnim kadrovanjem na funkcionarska in uradniška mesta v državni upravi pa je dejal, da je to v državi očitno običajno, čeprav so jasna pravila igre določena v zakonodaji. 

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

"To se dogaja na vseh ministrstvih tako ali drugače. Tudi z anomalijami, kjer kadrujejo in poskušajo pri tem uveljaviti parcialne interese in koristi. Ta vlada pa sploh, saj je koalicija sestavljena iz šest strank, kjer ima vsak svoje interese. Tu bo frčalo še veliko perja," je za oddajo Planet 18 dejal Janša. 

Proračun: denarja je dovolj

Pred jesenskim glasovanjem o proračunu, o katerem premier Marjan Šarec za zdaj ni usklajen s koalicijo, je Janša danes komentiral tudi obstoj Šarčeve vlade. Premier resda komaj kroti velike apetite koalicijskih partnerjev in Levice, ki ga tudi z izsiljevanji po izstopu in odrekanju podpore proračunu stiskajo v obroč. Toda Janša je o sprejemu aktualnega proračuna optimističen.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Denarja je dovolj, pravi. Večjo težavo vidi v naslednjih proračunih, ko bo glede na prevelike želje partnerjev treba rezati. Šele takrat pa se bo pokazalo, kaj pomeni vladati v pravem pomenu besede.

Ga je pa vprašanje o morebitnem sestavljanju vlade spravilo v smeh, saj njegov strokovni svet že nekaj let deluje v polni funkciji, z dobrim programom in kadri, ki je sposobni opravljati katerokoli funkcijo v vladi. "Osebno ne verjamem, da se bo pojavila kakšna vladna kriza. Za zdaj je denarja dovolj. Mislim, da se s strani medijev preveč skače v prazen bazen," je povedal za Planet. 

Ravnanje sodniške stroke označil za škandalozno

Zelo ostro pa se je Janša odzval na primer sodnika Zvjezdana Radonjića in odločitev etične komisije sodnega sveta, da mu zapre usta v zvezi s pritiski na njegovo delo. Kot je pojasnil, argumentacije sodnega sveta, ki je sodniku Radonjiću zaprl usta, še ni prebral in jo zato težko komentira. Je pa ravnanje sodniške srenje označil za škandalozno.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Prvak SDS se je odzval tudi na aktualno dogajanje v zvezi z Mercatorjem, saj postaja po vladnem obisku v Moskvi prvovrstna politična tema. O razpletanju sage o Mercatorju je bil Janša bolj redkobeseden. Očitno je že vse povedal s ponedeljkovim tvitom (spodaj),s katerim je pospremil predsednika vlade Šarca in ljubljanskega župana Zorana Jankovića na pot proti Kremlju. Da Šarec po odpisu večdesetmilijonskega dolga Zorana Jankoviča tega zdaj pelje na izlet v Moskvo.

Ne spreglejte