Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
16.55

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 16.55

8 let, 2 meseca

Grims: Inflacija je trenutno evropski problem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na današnji seji sveta SDS je bila ključna tema nadaljnjih šest mesecev vodenja Slovenije v luči predsedovanja EU, je na novinarski konferenci povedal predsednik sveta in poslanec SDS Branko Grims.

Svet stranke je po Grimsovih besedah ocenil, da so priprave na predsedovanje zelo dobro izvršene. Hkrati pa so na svetu ocenili tudi gospodarsko stanje, ki je po mnenju SDS zelo dobro. "Odlično pripravljeni" Slovenija bo prvič in - če bo sprejeta nova evropska ustava, ki v skrajšani obliki skoraj zagotovo bo - tudi zadnjič povsem samostojno vodila celotno Evropsko unijo, je poudaril Grims. Ocena sveta SDS je, kot je dejal, da so priprave zelo dobro izvršene, da je Slovenija odlično pripravljena in da bo to nalogo v celoti uspešno opravila. Peče: Prioriteta je kakovostno življenje in ne predsedovanje EU SNS nasprotuje temu, da je prioriteta dela slovenske politike izključno predsedovanje Slovenije EU, ampak bi morala biti prioriteta zagotavljanje kakovostnega življenja za Slovence. Vlada in njene službe zavajajo državljane o kakovosti bivanja v Sloveniji, kar dokazujejo tudi pretekle in napovedane podražitve ter vse več napovedanih stavk, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SNS Sašo Peče.

"Vlada naj prizna, da ne ve, kako brzdati inflacijo"

Vlada bi morala po Pečetovem mnenju priznati, da smo v "nehvaležnem obdobju" in da vlada nima nobene strategije, kako brzdati inflacijo in kako izkoristiti pozitivne učinke iz visoke gospodarske rasti, ki jo prikazuje vlada. Ob tem je Peče opozoril, da se bodo poslovne razmere za podjetja v prihodnjih dveh letih poslabšale, izvozniki pa zato ne bodo mogli biti več generator rasti.

"Cene so že evropske, plače niso niti na polovici" Peče je ob tem tudi poudaril, da slovenske cene rastejo hitreje od cen v državah območja evra. Ravni cen so že na evropskih ravneh, medtem ko plače ne dosegajo niti 50 odstotkov povprečne plače v EU, je dodal.

Grims: Gospodarska rast je utemelejna na zdravih temeljih

V gospodarstvu že tretje četrtletje zapored beležimo rekordno najvišjo rast v zgodovini samostojne Slovenije in tudi na letni ravni že močno presegamo šestodstotno gospodarsko rast, je ocenil Grims. To se mu, zlasti v primerjavi z minulimi obdobji, zdi velik dosežek in obenem odlično izhodišče za naprej. Ta gospodarska rast pa je po oceni sveta SDS utemeljena na zdravih temeljih, kar dokazuje tudi dejstvo, da največji delež gospodarske rasti predstavlja izvoz, je še dejal.

Številni razpravljavci so, kot je povedal Grims, z obžalovanjem govorili tudi o dejstvu, da je bila Slovenija edina, ki bo vodila EU in so iz nje z očitnim političnim predznakom v tujino romala sporočila, ki so jo pred mednarodno javnostjo očrnila.

"Tudi Nemčija ima najvišjo inflacijo v 15-letni zgodovini"

Na vprašanje o inflaciji je Grims dejal, da je ta trenutno evropski problem. Tudi Nemčija po pojasnilih Grimsa trenutno beleži najvišjo inflacijo v 15-letni zgodovini. Ta pojav je pogojen s procesi globalizacije. Novi vzhodni velikani, predvsem Kitajska in Indija, "vsrkavajo" s svojim rastočim gospodarstvom izjemno velike količine energentov pa tudi drugih surovin. Zaradi tega se cene vseh teh stvari na svetovnem trgu drastično dražijo, kar se odraža tudi v EU, je pojasnil Grims. Odraz tega je po njegovem tudi velik del inflacije v Sloveniji.

Vendar je ocena strokovnjakov, da je to stanje prehodno in da se bo inflacija v prihodnjih mesecih začela sorazmerno hitro zmanjševati, je še dejal Grims. En del te inflacije pa je tudi zapoznel učinek sprejema evra.

Grims nas primerja z Irsko

Zelo visoke trajne gospodarske rasti po besedah Grimsa na dolgi rok ni mogoče dosegati brez določene stopnje inflacije. Zato meni, da je, dokler imamo tako visoko gospodarsko rast, tudi realno pričakovati določeno stopnjo inflacije. Pri nas je to celo sorazmerno majhen problem. Grims je navedel primer Irske, ki je imela v času najhitrejše gospodarske rasti več kot desetodstotno inflacijo.

O pregrevanju gospodarstva, pred čemer nekateri strokovnjaki svarijo, pa je Grims dejal, da je to ista stvar povedana z drugimi besedami. "Ti strokovnjaki govorijo prav o tej veliki gospodarski rasti," je pojasnil. Hitra gospodarska rast pa ni utemeljena zgolj na novih investicijah, kot zadeve argumentirajo ti strokovnjaki, temveč tudi na bistvenem povečanju izkoriščenosti obstoječih kapacitet, meni Grims. Poleg tega lahko k temu po njegovem dodamo še velik porast izvoza, ki je trenutno 16-odstoten. Vse skupaj pa pomeni, da stoji gospodarstvo na zdravih temeljih, je zaključil Grims.

Kdor trdi drugače, meni Grims, en del resnice zamolči ali pa izbira tiste besede, za katere oceni, da bodo pri nepoučenih zbudile nek strah. "Imamo hitro in stabilno gospodarsko rast, zato bodimo raje veseli, saj nam bo to omogočilo večjo blaginjo."

Ne spreglejte